edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Timothy Acherin sielunvaellus

Esittely: Heikki Kauma


Kirjoittanut: Philip K. Dick Sivumäärä: 230 sivua ISBN: 951-578-491-3

Timothy Archerin sielunvaellus löytyy kirjastosta scifi-osastolta, mutta luultavasti vain siksi että Philip K. Dick tunnetaan parhaiten tieteiskirjailijana. Tieteiskirjoissa usein esiintyviä piirteitä ja asioita tässä kirjassa ei kuitenkaan ole yhtään. Kirjan tapahtumat eivät sijoitu tulevaisuuteen tai kaukaisille planeetoille. Ne sijoittuvat todentuntuiselle 1970-luvulle. Siinä ei esiinny avaruusolentoja tai mullistavia tieteellisiä keksintöjä. Nerokkaita ja ajatuksia herättäviä ideoita siinä sensijaan on. Timothy Archerin sielunvaellus on koskettavaa tragediaa.

Henkilöitä :

Kirjan kertojana toimii Angel Archer, joka on Kalifornian piispan miniä. Näin hän määritteleekin itsensä, suurmiehen miniäksi. Angel on nuori Berkeleyssä, Kaliforniassa asuva nainen. Angel on 'ammattimainen opiskelija', joka ei ole ikinä kasvanut eroon yliopistosta. Kalifornian yliopistossa englannin kielen opiskeleminen on jättänyt häneen jälkensä. Nainen tarkkailee, määrittelee ja punnitsee maailmaa ja sen tapahtumia näytelmien, oopperoiden ja runojen kautta. Hän on nokkela ja fiksu, muttei kuitenkaan ole erityisen menestynyt elämässään. Angelin avioliitto Kalifornian piispan pojan, Jeff Archerin, kanssa ei ole onnellinen. Angel polttaa liikaa ruohoa, mutta niinhän lähes kaikki Berkeleyn asukit.

Kalifornian piispa, Timothy Archer, on maailmankuulu episkopaalisen kirkon suurmies. Hän on noin viisikymppinen, hyvin karismaattinen vaikuttaja ja Martin Luther Kingin arvostettu ystävä. Entisellä lakimiehellä ja juopolla on monia vihollisia kirkon piirissä, koska piispan uudistusmieliset asenteet eivät miellytä kaikkia. Hän vastustaa Vietnamin sotaa, puhuu Naisten Vapautusliikkeen puolesta jne. Tim on kiireinen mies, jonka ajatukset ryntäävät yhdestä ideasta toiseen hyläten vanhaa ja omaksuen uutta. Hän ei kuitenkaan koskaan hylkää ystäviään, vaan yrittää auttaa ja tukea heitä. Piispa Archer on todella sivistynyt ja oppinut. Kirjat ovat hänelle tärkeitä, sillä ne sisältävät sanoja ja sanat määrittävät todellisuuden. Tim onkin taitava sanojen kanssa.

Kirsten Lundborg on myös noin viisikymppinen Naisten Vapautusliikkeen perustajajäsen. Hän on syntyjään norjalainen, mutta muuttanut jo kauan sitten USAan. Kirsten on rauhoittavia nappaileva narkomaani, jonka mielialat heilahtelevat pelottavasti laidasta laitaan. Hänellä on noin parikymppinen poika, Bill, joka on skitsofreenikko.

Jotain juonesta:

Timothy Archer tapaa Kirstenin ja he rakastuvat. Kirstenistä tulee Kalifornian piispan salainen rakastajatar. Tim elättää kirkon rahoilla rakastamaansa naista, joka esiintyy julkisuudessa piispan sihteerinä. Tilanne aiheuttaa ongelmia, ja erityisen kestämätön se on piispan pojalle, Jeffille. Israelista löytyvät juutalaislahkon kirjoitukset lisäävät ongelmia. Kirjoitukset kyseenalaistavat koko kristinuskon ja Tim kärsii uskonkriisistä.

Kirjan teemana on hulluus ja sen salakavala tapa vallata mieli. Jeff Archeriin hulluus iskee ensin ja hän tekee itsemurhan. Hulluus kuitenkin leviää. Se tarttuu kuin inhottava tauti ja pian myös Kirsten surmaa itsensä. Seuraavaksi hulluuden tuhoavaan otteeseen joutuu Tim. Piispa kuitenkin päättää vakaasti taistella vastaan. Itsemurhien syitä ja vaikuttimia pohditaan kovasti kirjassa. Tämä kertomus ei ole mitenkään tapahtumarikas. Juonenkäänteiden ja toiminnan sijasta kirja sisältää paljon pohdintaa uskonnosta, sielusta ja yleensäkin ihmismielen toiminnasta.

Yleistä:

T. Archerin sielunvaellus on välillä hyvinkin raskasta luettavaa. Kieli on puhekielen omaista tajunnanvirtaa. Angel kertoo tarinaa ominsanoin ja välillä hänen ajatuksensa hyppäävät asiasta ja paikasta toiseen. Nuoren opiskelijan mieleen tulee vähän väliä sitaatteja ja katkelmia, jotka hänestä kuvaavat hyvin kertomuksen tapahtumia. Tarinan kulussa pysyy kuitenkin koko ajan hyvin kiinni, ja persoonallinen kertoja tuo mukaan kovasti tunnetta ja todentuntua.

Philip K. Dickin kirja ei ole mitään kevyttä viihdettä. Sen lukemiseen pitää paneutua, mikä on kyllä helppoa, sillä kirja tempaa mukaansa aivan ihmeellisellä voimalla. Kirjan henkilöt tuntuvat todellakin oikeilta ihmisiltä ja heillä on syvyyttä. He eivät todellakaan ole mitään kalpeita aavistuksia. Tarina on koskettava tragedia, joka herättää monia ajatuksia. Ajatusten herättäminenhän on taiteen tärkein tehtävä, ja Timothy Archerin sielunvaellus on taidetta. Se on kaunis, hirvittävä, surullinen ja niin todellisen elämän makuinen, että sen lukeminen muuttaa lukijaansa.

* * *

Jos tunnet tämän kirjan itsellesi läheiseksi, voit jakaa tuntosi
Heikin kanssa seuraavan tekstilaatikon kautta. Ja vastausta odottavien
Kannattaa laittaa oma osoite mukaan.

   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava