edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Alfred Bester:
Demolished Man

Esittely: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
pehmeäkansinen, 243 s.
ISBN 0679767819
ovh $8.80

Eletään aikakautta, jossa murha on muuttunut tuntemattomaksi käsitteeksi. Tästä vastuussa ovat esperit telepaattisine kykyineen. Heidän järjestönsä on levittäytynyt yhteiskunnan jokaiselle tasolle ja valvoo hyväntahtoisesti ihmisten elämää. Mutta järjestöllä on myös omat kapinallisensa.


(Aika huikean tyhmä brittipainoksen kansi)

Myös tavallisten ihmisten joukosta löyty poikkeusyksilöitä. Teollisuuspohatta Ben Reich hautoo sielussaan murhatöitä. Reich on vakuuttunut, että ratkaisu hänen ongelmiinsa on pahimman vihollisen surmaaminen. Mahdoton tehtävä, mutta yrittäjäkään ei ole kuka tahansa. Hänen hengenvoimansa yltävät uskomattomiin suorituksiin, ehkä jopa pidemmälle kuin hän itsekään uskoo. Samalla Reich on riivattu mies, jonka unia vainoaa omituinen kasvoton hahmo.

Reich saa vastaansa poliisitarkastaja Lincoln Powellin, voimakkaan esperin. Hyvin pian miehet huomaavat keskinäisen hengenheimolaisuutensa. Vahvojen persoonallisuuksien välille syntyy vastentahtoinen kunnioitus. Tämä ei kuitenkaan estä heitä yrittämästä vastustajan nujertamista keinolla millä hyvänsä.

Neron työtä, ei voi mitään

Objektiivisesti ja kiihkotta on todettava, että Demolished Man on mestariteos. Se onnistuu olemaan samalla kertaa ajatuksia herättävä, nokkela ja vähän romanttinenkin. Besterilä on tapana heitellä melkeinpä huolettomasti ideoita, joista tuntuisi olevan ainesta pidemmänkin kirjasarjan rakennuspalikoiksi.


(Pikkuisen siedettävämpi surrealistinen versio)
Normaaliladonnalla painettu versioni ei ole kuin vajaat kaksi ja puolisataa sivua pitkä. Hämmentävä suoritus, sillä Bester luo tässä sivumäärässä täysin uskottavan maailman, jota asuttavat todellisilta ihmisiltä vaikuttavat henkilöhahmot. Demolished Man onkin piristävää vastamyrkkyä nykypäivän hirvittävien tiiliskivisarjojen löysälle tarinankerronnalle.

Demolished Man on eittämättä idelistisempien aikojen tuote. Aikojen, jolloin aidosti uskottiin ihmisen joskus nousevan oman luontonsa yläpuolelle kohti jotakin parempaa. Nykyään idea ihmisiä valvovista telepaateista, jotka eivät hyödyntäisi asemaansa omaksi edukseen, tuntuisi lähinnä lapselliselta. Besterin esittämänä se tuntuu enemmänkin tuulahdukselta paremmasta, enemmän toivoa sisältävästä maailmasta.

Kirja on myös ilmestynyt suomeksi Liken kustantamana nimellä "Murskattu mies". Muistaakseni käännös ei aivan tavoita Besterin kielen jylhyyttä ja ehdottomuutta. Silti suomennoskin on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

* * *

Jos arvostelusta juolahti jotain ajatuksia mieleesi, jaa ne kaikin
mokomin kirjoittajan kanssa. Se ei voisi olla paljon helpompaa kuin
seuraavaa tekstilaatikkoa käyttämällä.

   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava