edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Alfred Bester
The Stars My Destination

Esittely: Marko Ikäheimo


Alkuperäisen version julkaisuvuosi: 1956
Arvosteltu painos:
Pehmytkansinen, 258 sivua
ISBN 0-679-76780-0
Random Housen Vintage-sarja, 1996


(Omistamani version kansi)
Gully Foyle on mies ilman ominaisuuksia. Hänellä ei ole lainkaan kunnianhimoa, ei mitään kannustamassa elämässä etenemiseen. Foyle on vähäpätöisessä työssä avaaruusaluksen apumiehenä ilman toivoa ylenemisestä tai paremmasta elämästä. Gully Foyle on mies ilman tulevaisuutta.

Gully Foyle tekee kuolemaa. Hänen aluksensa joutuu Maan ja ulkoplaneettojen välillä riehuvan sodan jalkoihin. Kirjan alussa löydämme Foylen kyyhöttämässä vain vähän ruumisarkkua suuremmassa varustekomerossa tyhjiön ympäröimänä. Monotonisen olemassaolon rikkovat vain lähes itsemurhahakuiset rynnäköt ilman ja muonan hankkimiseksi. Tätä painajaista on kestänyt jo yli viisi kuukautta.

Sitten Foylen elämä kääntyy päälaelleen. Tapahtuu jotakin, mikä ravistaa hänet irti flegmaattisesta olemassaolosta. Foyle muuttuu kostajaksi, melkein enemmän pedoksi kuin ihmiseksi. Gully Foyle on riivattu mies.

Täysin toisenlainen maailma

Kirjan maailman on täydellisesti muuttanut jaunttaamisen keksiminen. Jaunttaamisen avulla ihminen voi siirtyä silmänräpäyksessä paikasta toiseen, kuitenkin tietyissä rajoissa. Lähtöpaikka ja määränpää on tunnettava tarkkaan. Kukaan ei ole myöskään koskaan onnistunut jaunttaamaan tyhjässä avaruudesssa.


(Ja tämän tatuoidun skininkö pitäisi muka olla Gully Foyle?)
Jokainen terve ihminen voi jauntata, kunhan se on ensin opetettu hänelle. Sanomattakin on selvää, että tämä taito on muuttanut maailman kasvot täydellisesti. Vaikutukset ylettyvät kaikille taloudesta tieteeseen, matkustustavoista tapakulttuuriin. Mikään ei ole enää entisellään. Jaunttauksen aiheuttama taloudellinen mullistus oli yksi osasyy sodassa, johon Maa ja aurinkokunnan ulommat siirtokunnat ovat ajautuneet. Verisessä konfliktissa mitään keinoja ei kaihdeta.
Loistava kirja tämäkin

Tällä klassikkopalstalla olen aikaisemmin arvostellut Besterin Demolished Man-kirjan. Siitä suoltamani haltioituneet vuodatukset pätevät suureksi osaksi tähänkin kirjaan. Jatkuva, melkeinpä huoleton, ideatykitys leimaa myös tätä teosta. Bester muunmuassa kutoo tarinaansa ilmiselviä kyberpunk-aiheita vuosikymmeniä ennen kuin koko käsite kehitettiin!

Useat asiantuntijat pitävät Demolished Mania Besterin pääteoksena ja The Stars My Destinationia hyvänä kakkosena. Minulle jako ei ole aivan niin itsestään selvä. Demolished Manista puuttuu tämän kirjan ylitsekäyvä raivokkuus, lähes rujous. Yksikään päähenkilöistä ei ole kovin miellyttävä, mutta tässä tarinassa mukavat hahmot olisivat tyylivirhe. The Stars My Destination kulkee kuin raiteilla hurjasta alusta huikeaan loppuun.

Eikä tämäkään kirja ole turhilla sivuilla pilattu, joten laiskemmankin vähänkin scifistä kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti ottaa teos lukulistoilleen (ja vieläpä varsin korkealle niissä). Kirjasta on ilmestynyt jo 80-luvun puolella suomennos nimellä "Määränpäänä tähdet". Muistaakseni käännös oli vieläpä varsin hyvä, joten siitäkään ei pitäisi estettä tulla.

* * *


   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava