edellinen  etusivu    KK-files  seuraava

Guy Gavriel Kay:
Tigana

Esittely: Marko Ikäheimo


Pokkaripainoksen kansi Arvosteltu versio:
Englanninkielinen, 668 sivua
pehmeäkansinen
ISBN 0-451-45115-5

"Tigana, let my memory of you be like a blade in my soul."

Olipa kerran Tiganan ruhtinaskunta, joka tunnettiin pitkin maanpiiriä paitsi korkeista torneistaan, myös ylpeistä asukkaistaan. Pahaksi onneksi se sattui sijaitsemaan Palmin niemimaalla, joka puolestaan oli tarkalleen kahden mahtavan valtakunnan, Ygrathin ja Barbadiorin välissä.

Ygrathin valtausyrityksessä sen kruununprinssi saa surmansa Tiganan maaperällä. Ygrathin hallitsijat ovat väkeviä velhoja, ja kuninkaan kosto on kauhea. Hän hävittää Tiganan, perusteellisemmin kuin jos hän olisi vain polttanut kaiken maan tasalle. Ketkään muut kuin ennen loitsun langettamista ruhtinaskunnassa asuneet eivät muista koko paikkaa koskaan olleenkaan.

Kaikki eivät kuitenkaan tyydy tähän. Pitkin ja poikin Palmin muita ruhtinaskuntia alkaa kiertämään erikoinen musikanttiseurue. Sen jäsenet ovat kaikki syntyneet tietyllä alueella.

Upeaa!

Tigana on yksi parhaista (ellei peräti se paras) lukemistani fantasiakirjoista. Kaikki kunnia Tolkienille hänen uraauurtavasta työstään, mutta Kay saa Tiganan asuttajat todella elämään. Edes "paha" päähenkilö ei ole tyystin yksiulotteinen ilkiö, vaan menetyksen tuskan ja katumuksen riivaama majesteettinen hahmo. Lukija alkaa tuntemaan pakostakin tuntemaan myötätuntoa näytelmän kaikkia osapuolia kohtaan. Niinpä ajautuminen vääjäämättömään lopulliseen yhteenottoon riipaisee sitäkin syvemmältä.

Kaiken huipuksi Kay on mestarillinen kertoja. Hän osaa kuljettaa juonta ilman turhia suvantoja, jokainen kuvattu tapahtuma täydentää oleellisesti suurta kuviota. Nykyfantasialle valitettavan yleiset tylsät matkakuvaukset loistavat poissaolollaan. Tiganan kieli on elävää ja ylvästäkin tarpeen mukaan sortumatta kuitenkaan turhaan korukielisyyteen tai korniin hempeilyyn.

Yksi ongelma Tiganassa kuitenkin on. Ostin sen kanssa samoihin aikoihin Eddingsin Polgara ja Belgarath-kirjat. Erehdyin lukemaan Kayn mestariteoksen ensin. Sen jälkeen tusinafantasiaan koskeminen tuntuu pyhäinhäväistykseltä, joten Eddinsit ovat pölyttyneet hyllyssäni yli vuoden.

* * *

Jos palautetta antaa mielit, siihenkin mahdollisuus sulle tarjotaan...
   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava