edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Richard Matheson:
I am Legend

Esittely: Marko Ikäheimo


Arvosteltu versio:
ISBN 1-85798-809-4
pehmeäkansinen, 160 sivua, £6.99
SF Masterworks-sarja, Englanti 1999

Klikkaamalla isompi kuva Robert Nevillen maailma on muuttunut helvetiksi, kirjaimellisesti. Lähes koko ihmiskunta on joutunut kummallisen epidemian uhreiksi. Tauti ei tapa, mutta muuttaa kantajansa kammottavalla tavalla. Kohteelle kehittyy yliherkkyys auringonvaloa kohtaan, pelko ristejä ja peilejä kohtaan sekä himo vereen. Niin järjettömältä kuin se tuntuukin, ainoa mahdollinen selitys tapahtuneelle on vampyyrien olemassaolo. Jostakin syystä Neville ei saa tartuntaa. Ainoana muuttumattomana hän joutuu öisin vertaan janoavien epäkuolleiden saartamaksi. Mutta päivisin hän voi iskeä takaisin.
Saalis ja saalistaja "Maailman viimeinen eloonjäänyt"-tarinat olivat kovasti suosittuja kirjan ilmestymisaikoihin 50-luvulla. Matheson ei kuitenkaan sortunut genren kliseisiin. Neville ei ole ylivoimainen nero, joka älyllään ja murtumattomalla tahdollaan voittaa kaikki esteet. Hän joutuu hetkittäin epätoivon valtaan, mikä ajaa hänet raivokohtauksiin ja ajoittaiseen ylenmääräiseen alkoholin käyttöön. Hän ei myöskään jo etukäteen omaa jo kaikkia tarvitsemiaan tietoja, vaan joutuu työläästi opiskelemaan esimerkiksi mikrobiologiaa ja mikroskoopin käyttöä.

Kirjan kerronta on tiivistä ja sujuvaa. Ilman turhia korupuheita tarina sukeltaa suoraan Nevillen hirvittävään olemassaoloon vampyyrien täyttämässä maailmassa. Terävästi piirtyy myös hänen vähittäinen muutoksensa. Katkeran kamppailun raivottua aikansa ei ole enää selvää, kumpi edustaa suurempaa petomaisuutta: öisin omaa viettiään totettavat vampyyrit, vaiko päivisin näitä armottomasti teurastava Neville.

Aiheestaan huolimatta IaL ei pohjaudu mystiikkaan. Vampirismin eri piirteet selitetään tieteellisesti. Tiedepuoli saattaa olla jo hieman vanhentunutta nykypäivän näkövinkkelistä katsottuna, mutta ei mitenkään häiritsevässä määrin. Jokin verran alaan itsekin tutustuneena tunsin Nevillen kamppailut mikroskoopin kanssa hyvinkin läheisiksi.

I am Legend ei ole hirvittävän paksu kirja. Vajaassa kahdessa sadassa sivussa Matheson kertoo yhden ihmisen kehityskertomuksen täydellisesti muuttuneessa maailmassa. Nykyajan myllerrysten keskelle joutunut pystyy helposti samaistumaan Richard Nevillen tilanteeseen, jossa kaikki entinen tuntuu kadonneen ja tulevaisuudella on vain uhkaa tarjottavanaan.

* * *


   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava