edellinen etusivu     KK-files seuraava

Tove Jansson
Muumilaakson marraskuu
Suomennos: Kaarina Helakisa

Arvostelu: Riitta Niemistö


Ruotsinkielisen alkuteoksen julkaisuvuosi: 1970
Arvosteltu painos: Kovakantinen, 173 sivua
Tekijän oma kuvitus
ISBN 951-0-09597-4
WSOY:n graafiset laitokset Juva 1979

Muita muumikirjojen arvosteluja Kalaksikukossa:
Muumit ja suuri tuhotulva
Muumipeikko ja pyrstötähti
Taikurin hattu
Vaarallinen juhannus
Taikatalvi

***

"Tiskaaminen... Nuo eivät ymmärrä mitään. Tiskaaminenhan on sitä että kiepauttaa lautasta purossa, että huuhtaisee tassunsa ja heittää vihreän lehden menemään,eihän se ole mitään. Mistä nuo oikein puhuvat. " - Nuuskamuikkunen

Perhe on poissa

Perhe on poissa. Vieraita tulee Muumilaaksoon. Vieraista hemuli yrittää ottaa Muumipapan osan, Vilijonkka Muumimamman. Eihän siitä mitään tule. Muumilaakson marraskuu ei ole mikään lastenkirja. Lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja joutuvat pärjäämään omillaan.

Tove Jansson on mestari kuvaamaan mielenliikkeitä, mutta Muumilaakson marraskuussa ei ole enää muuta jäljellä. Kirja on pitkä ja raskas kuin marraskuinen päivä. Yhtä monta tuntia, minuuttia ja sekuntia siinä on kuin kesäpäivässä, mutta ei se siltä tunnu.

Odotusta ja odotuksia

Muumilaakson marraskuu on yhtä herkkä taideteos kuin varhaiset kesäiset muumikirjat Taikurin hatusta Vaaralliseen juhannukseen, mutta Muumilaakson marraskuu on selvästi vanhemman ihmisen kirjoittama. Muumilaakson marraskuu ei kerro kesästä, joka on täynnä seikkailuja vaan myöhäissyksystä, jolloin kaivataan niitä kesiä, jotka olivat täynnä seikkailuja. Jokaisella vieraalla on oma syynsä tulla Muumilaaksoon, jokaisella on oma syynsä jättää Muumilaakso. Marraskuu on täynnä turhaa odotusta ja turhia odotuksia.

Muumilaakson marraskuu on jäänyt minulta monesti kesken, ei siksi ettenkö siitä pitäisi, pidän kovin paljon, vaan siksi että Tove Jansson käsittelee siinä vaikeaa aihetta: millaista on elää aikuisena aikuisten joukossa. Tove Jansson kirjoittaa niistä odotuksista, mitä itse kukin itselleen ja kanssaeläjilleen panee ja miten näitä odotuksia on mahdoton itseään rikkomatta toteuttaa.

Viimeinen Muumikirja

Muumilaakson marraskuun jälkeen Tove Jansson ei ole enää kirjoittanut uusia muumikirjoja, vaan novelleja ja romaaneja aikuisille. Muumilaakson marraskuu sulkee muumiperheen tarinan. Tarinan edetessä kesä on vaihtunut syksyksi ja talveksi, Muumilaakso eksoottisesta lehtimetsästä suomalaiseksi kuusimetsäksi. Vieraat ovat vaihtuneet ja itse kukin on itsenäistynyt.

Kaikki Muumikirjat ovat minulle rakkaita. Rakas on jopa vasta aikuisena lukemani ensimmäinen Muumikirja Muumit ja suuri tuhotulva, jossa tarina vasta hakee muotoaan. Jokainen kirja on omanlaisensa. Ne on selvästi kirjoitettu rakkaudesta kirjoittamiseen, alun haparointien jälkeen niissä ei ole yhtään tarpeetonta toistoa, ei yhtään ylimääräistä sanaa.

* * *

Mitä sinä pidät Muumilaakson marraskuusta? Pistelehän palautetta.

   
edellinen etusivu     KK-files seuraava