edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Clifford Simak: Väliasema
Suomennos: Matti Rosvall

Esittely: Riitta Niemistö


Arvostelukappale:
nidottu painosvuodelta 1980
263 sivua
ISBN 951-99350-9-6

Päätoimittaja Ikäheimo pisti minulle matkalukemiseksi mukaan Simakin Väliaseman. Puolimatkassa, noin kolmen tunnin kuluttua, se sitten olikin luettu. Kirjan alku oli juuri niin sekava kuin vieraan kirjan alku on. Lopulta sitten kaikki tarinan palaset loksahtivat paikalleen.

Enoch Wallace on ainoana ihmisenä valittu hoitamaan väliasemaa, valoa nopeamman matkustamisen solmukohtaa. Matkustaminen tapahtuu kovasti TCP/IP -protokollaa muistuttavalla järjestelmällä. Enoch on hoitanut asemaa jo lähes sata vuotta: Yhdysvaltain sisällissodasta kylmään sotaan. Lopulta tämä mies, joka ei koskaan tunnu vanhenevan alkaa kiinnostaa lähiympäristöään ja jopa tiedustelupalvelua. Tapahtumat alkavat vyöryä.

Kylmänsodan aikuinen teoksen maailmankuva onkin: tiedetään, että maailma tuhoutuu kaksintaistelussa, suurvaltojen. Minulle tuota on opetettu lapsena ja niinpä problematiikka tuntuu vanhalta ja epäajankohtaiselta. Nykyään sodat ovat monimutkaisia kansallisia konflikteja, joissa ammutaan ja kuolee aina vähän ihmisiä kerrallaan. Kirjan antama yltiöoptimistinen ratkaisumalli tuntuukin peräti lapselliselta. Niinkuin ei sotia koskaan kokonaan voiteta ei rauhaa koskaan kokonaan saavuteta, vaikka saavutettaisiinkin jotakin, joka kestää tuhat vuotta.

Ei se silti kirjaa huononna, että siitä kirjoitusajankohta näkyy. Tarina säilyttää lukijan mielenkiinnon, jännittää ja paikoitellen syvästi liikuttaa. Se kertoo siitä, kuinka pienet ihmiset pienillä ja merkityksettömänoloisilla valinnoilla määräävät tulevaisuuden. Se kertoo siitä, miksi meidän on niin tärkeää välittää toinen toisistamme miettimättä, mitä itsellemme saamme. Siitä ne kaikki parhaat tarinat kertovat, tavalla tai toisella.

* * *

Palautteen arvostelijalle voi jättää suoraan tämän laatikon kautta.
   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava