edellinen   etusivu    KK-files  seuraava

Robert C. O'Brien
Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat

(Mrs. Frisby and the Rats of NIMH )
Suomennos: Mikko Kilpi

Esittely: Riitta Niemistö


Arvosteltu painos:
kovakantinen, 212 sivua
ISBN 951-0-08046-2
WSOY:n graafiset laitokset Porvoo 1977

Äitihiiri pulassa

Hiirirouva Frisbyllä on ongelma. Hänen poikansa Timothy on sairastunut keuhkokuumeeseen. Pian pitäisi muuttaa kevätkyntöjen tieltä talviasunnosta pellosta kevätasuntoon puron varteen. Matka tai ainakin koleat kevätyöt olisivat Timothylle kuolemaksi.

Rouva Frisbyn tarinan alku laahaa. Äidillä on hätä ja äiti juoksee paikasta toiseen. Onnekkaan sattuman vuoksi autettavasta tulee hetkeksi auttaja. Kun rouva Frisby lopulta ohjataan ruusupensaaseen, tarina alkaa vetää.

Eläinsatuko?

Kertomusta hiirirouva Frisbystä tulee väkisinkin verranneeksi Kanikirjaan¹, vaikka se Kanikirjaa aiemmin julkaistu ja käännetty onkin. Molemmissa kirjoissa on puhuvia eläimiä, jotka elävät maalla ihmisen vaikutuspiirissä ja joita ihminen pitää vahinkoeläiminä. Koti on vaarassa ja vain eri lajien yhteistoiminta sen voi pelastaa.

Toisaalta rouva Frisbyn eläimet tuntuvat Kanikirjaan verratessa liiankin ihmismäisiltä ja viisailta, suoranaisilta satuolennoilta. Ne kuljettavat tavaraa käsissään (siis käsissään, eivät käpälissään), muodostavat pysyviä kiinteitä pari- ja perhesuhteita sekä hoitavat ja lääkitsevät sairaita. Eikä tuota pidetä edes mitenkään erikoisena. Maalaistalon kissa on kaikkien yhteinen vihollinen, mutta hiiri voi pyytää neuvoa pöllöltä.

Vai mukaansatempaava scifi-tarina?

Eläinten liikaa inhimillisyyttä ei kuitenkaan pidä säikähtää sillä Hiirirouvasta ja ruusupensaan viisaista löytyy melkeinpä scifistinen lähtökohta. Tarinaa ei voisi kertoa kertomatta tohtori Schultzin tutkimusryhmän eläinkokeista, jotka onnistuivat paremmin kuin hän koskaan sai tietää. Ja tokihan kunnon seikkailuun kuuluu pako ilmastointiputkia pitkin. Hiukan ohueksi ja pinnalliseksi aiheen käsittely kuitenkin jää, näkökulma kun on eläinten.

Kun rouva Frisbyn tarina pääsee vauhtiin, kirjaa ei malta jättää käsistään. Ensin on pakko kuulla, mikä on Suunnitelma; sitten on nähtävä toteutuuko Suunnitelma. Lisäksi läpi koko kirjan joutuu jännittämään, selviääkö Timothy kevätmuutosta.

¹Richard Adams: Ruohometsän kansa

* * *

Scifiä vai satua, vai jotain siltä väliltä? Pistelehän palautetta.
   
edellinen   etusivu    KK-files  seuraava