[etusivuKK-filesartikkelit  | novellitraapaleet  ]

Kalaksikukon ohjelmajulistus

eli

"Kuusi vuotta ja vielä vaan keikutaan"


Havaitsin juuri arkistoja kolutessani, että Kalaksikukolla alkaa olla jo melkoinen taival takanaan. Ensimmäinen Kuopion Scifiseuran julkaisema KK (silloin vielä nimellä Galaksikukko Pekka Virtasen aikoinaan julkaiseman fanzinen kunniaksi) ilmestyi syksyllä '94). Melko pian sen jälkeen rupesimmekin kokeilemaan (hirvittävän painoturaamisen pelästyttäminä) sähköisen julkaisemisen kanssa. Kokeilujen lopputuloksena onkin sitten tämä lehti, josta olen ihan pikkuisen ylpeä, vaikka sen itse sanonkin. Nyt onkin sitten pikkuhiljaa aika kirjoitella vähän ohjelmajulistusta mainiolle lehdellemme.
1: Kenen lauluja pitää sinun laulaman? Olen lukevinani kentältä tulleen palautteen rivien välissä joskus epätietoisuutta siitä, ketä varten Kalaksikukko on tehty. Lehtemme on tarkoitettu jokaiselle sen tekemiseen osallistujalle. Jokaiselle kirjoittajalle ja kuvittajalle. Aloittelijalle taikka vähän edistyneemmällekin alan harrastajalle. Jokaisen panos on yhtä tervetullut. Ensimmäisiä juttujaan kirjoittaville Kalaksikukko on erittäin vaivaton tapa saada hengentuotteensa esille. Toisaalta suoran palautteen saaminen suurelta yleisöltä tuskin on vanhoillekaan konkareille aivan vastenmielinen ajatus.

Ja mitäpä olisi lehti ilman lukijoita? Minulla on varattu erityisen lämmin kohta jokaiselle lukijallemme, joka jaksaa palautteen kirjoittamisen verran vaivautua. Sehän ei tosiaankaan ole mikään iso ponnistus; perusteltua tekstiä vain jutun lopusta löytyvään palautelaatikkoon ja lähetysnapin naksautus. Siinäpä se!

Uskokaa huviksenne: tämä homma on usein ihan oikesti kivaa, eikä siitä hauskuudesta saisi jäädä kukaan paitsi. Koska Kalaksikukkoa tehdään talkootyönä, valitettavasti emme voi maksaa kenellekään tekijänpalkkioita (vaikka usein mieli tekisi). Vastavuoroisesti meillä ei ole mitään vaatimuksia tekijänoikeuksien suhteen.

2: Väärä nöyryys pois!

Useamman kuin kerran olen törmännyt asenteeseen: "Tämä on nyt vain tällainen räpellös, mutta kelpaisiko se teille?"

Erityisesti kirjoittajana (ja miksei kuvittajanakin) voi kehittyä vain yhdellä tavalla: tekemällä ja oppimalla tekemisistään. Tuskin kenenkään ensimmäiset tuotokset ovat mitään maailmankirjallisuuden mestariteoksia. Mutta kummallisesti sinnikäs ponnistelu tuottaa tuloksia. Vaikka kirjalliselle uralle antautuminen ei olisikaan aikomuksena, omien kykyjen kehittäminen on yksi suurinta tyydytystä tuottavista asiosta, mitä minä tiedän.

3: Työnteko kielletty! Koska emme saa Kalaksikukon tekemisestä palkaa emmekä nosta sitä varten avustuksia, meillä ei ole kerrassaan mitään paineita sen tekemisessä. Ei deadlineja eikä taistelua taiton ja painatuksen kanssa. Puhumattakaan hirvittävästä postitusrumbasta (hrrr...). Siksipä työskentelemme lehtemme kanssa kerrallaan tasan niin pitkään, kuin se on hauskaa. Tosin käytännössä se tarkoittaa usein niin pitkiä tunteja, että palkkatyön eteen tuskin duunaisi näin paljon...

Jos joskus tuntuu siltä, että toimitus on päästänyt itsensä vähän liikaakin kesälaitumille, kunnon virtuaalinen monotus vaikkapa päätoimittajan (ikaheimo_palaute@hotmail.com) takalistolle auttaa usein kummasti.

4: Mitäs tämä nyt merkitsee? Jos edellinen kuulosti hieman epätoivoiselta anelulta, niin eipä kovin kauaksi epäilyt harhautuneet. Kalaksikukon tilanne ei ole missään mielessä synkeä, kaukana siitä. Meillä on nytkin menossa useita projekteja, jotka taatusti nostavat lehtemme kiinnostavuutta oikein roppakaupalla. Mutta kun ruokahalu kasvaa syödessä ja uutta matskua mahtuisi lehteen niin kovin paljon enemmänkin. Meillä ei sivumäärät taikka painatustekniikka aiheuta rajoituksia. Terveen järjen rajoissa melkein mikä tahansa on mahdollista.

Eikä se terve järkikään aina ole tyystin ylitsepääsemätön rajoitus.

Siitä vain rohkeasti juttuja ja muutakin matskua tarjoamaan. Hyvä aloituspaikka on vaikkapa värväyssivustomme. Myös vinkkisivumme kirjoittajille saattaa olla aloittelijoille hyödyllistä luettavaa.


[etusivuKK-filesartikkelit  | novellitraapaleet  ]