etusivu   KK-files   
Galaksiskanneri      
Tarpeeksi kun etsii, löytyy medioista yhtä sun toista SF-aiheista juttua. Jotkut kirjoitukset ovat oikein sattuvia, jotkut...hieman vähemmän. Galaksiskanneriin kerämme esimerkkejä molemmista lajeista.


Viimeisimmät
Elokuvat
TV
Kirjat
Vimpaimet
Nörtit hirteen
Oudot
"Tähtieteilijöillä on kuitenkin hassu taipumus nähdä oma alansa kosmisena totuutena, joka jo valtavilla mittasuhteillaan kumoaa meidän arkielämän kääpiöiden uskomukset. Tieteen popularisoimisesta myönnetään Suomessa palkintoja ylimielisille viisaille, jotka eivät osaa solmia kengännauhojaan, mutta uskovat tietävänsä jotain universumin rakenteesta."

Kari Salmista taitaa vaivata humanistin kateus luonnontieteilijöitä kohtaan (Aamulehti 25.11.2002)

"Lapsenmielisiä tiedejuttuja lukee siinä kuin Arthur C. Clarken novelleja. Visiot vilkkuvat silmissä ja henki hurahtaa yläilmoihin, mutta välillä tekee mieli repiä itsensä nilkoista takaisin arkeen. Eivätköhän etniset riidat, uusi asevarustelukierre, globaalin talouden vinoutumat, nälkä ja ympäristötuhot sittenkin ole vakavampia uhkia kuin asteroidit, jotka tulevat, jos ovat tullakseen. Ihmiset eivät kaipaa tuhoapua taivaalta. Asiat menevät riittävästi päin helkuttia kotoisinkin konstein."

Jos Kari Salminen olisi vaivautunut lukemaan referoimansa Tiede 7/2002-lehden artikkelin loppuun, hän olisi saattanut havaita jutun kirjoittaneen Leena Tähtisen olevan samaa mieltä (Aamulehti 25.11.2002).

"Sarjakuvaan perustuva Spider-Man, vanhaan elokuvatrilogiaan nojaava Star Wars sekä kirjasarjat Taru Sormusten Herrasta ja Harry Potter eivät ole sattuman satoa vaan tuotekehittelyn tulosta."

Kari Salmisen mukaan J.R.R. Tolkien harrasti tuotekehittelyä (Aamulehden allakka 16.11.2002)

"Tarkemmin katsottuna Rossin iho näyttää taikinamaiselta eivätkä animaattorit ole saaneet katseeseen aitoa elämänkipinää. Keskellä pahinta jättirobottihyökkäystäkin sankarittaren kampaus leijuu luonnottoman kauniisti, mikä saa ikävöimään Bridget Jonesin sekavaa hiuspehkoa."

Maria Salonen Final Fantasyn tietokoneella luodusta päähenkilöstä. (Tiede 1/2002)

"Järjen palvontaa seuraa aina tunteen aikakausi; nykyinen elämyskulttuuri alkoi kymmenisen vuotta sitten, ja niin me saimme Harryn, Frodon ja Röllin. Onko fantasiaelokuva siis pahimman sortin eskapismia? No onhan se, mutta mikäpä elokuva ei olisi?"

Elokuvatutkija Veijo Hietala pohtii fantasiaelokuvabuumia. (Tiede 1/2002)

"Realistisen romaanin aika alkaa minusta olla mennyt ohi.... "Muumipappa ja meri"."

Tieto-Finlandian voittaja professori Esko Valtaoja vastaa kysymykseen, mikä on paras suomalainen romaani. (Tiede 2/2002)

"Mitä enemmän katselee televisiota lapsena ja nuorena, sitä todennäköisemmin käyttäytyy väkivaltaisesti nuorena aikuisena. Tämän osoitti Jeffrey Johnsonin ja kollegoiden 17-vuotinen 707 yksilön seurantatutkimus, joka julkaistiin Science-lehdessä."

Uutinen Tiede 4/2002 -lehdessä

"Ala-asteikäiset brittilapset tunnistavat Pokémonit paremmin kuin luonnoneläimet, kertovat eläintieteilijät Science-lehdessä."

Uutinen Tiede 4/2002-lehdessä

"Voisivatko ne olla jo täällä? Ufotarinoiden humanoidit nappaavat ihmisiä aluksilleen ja harrastavat seksiä heidän kanssaan, lennättävät Juhan af Grannia ympäri Italiaa ja Rauni-Leena Luukanen-Kildeä ympäri aurinkokuntaa (eri bonuspisteet?), keräävät munasoluja, kolaroivat Roswellissa ja vehkeilevät maailmanlaajuisissa salaliitoissa. Vierailijat tekevät juuri sitä, mitä me itse voisimme kuvitella tekevämme, nyt tai kenties muutaman sadan vuoden teknologisen kehityksen jälkeen. Jo yksin tämä riittää osoittamaan, että muukalaiset ovat lähtöisin meidän mielikuvituksestamme, eivät kosmoksen supersivilisaatioista."

Professori Esko Valtaoja pohtii, ovatko ulkoavaruuden oliot käyneet jo maapallolla. (Tiede 7/2001)


 

Takaisin alkuun

 *** Elokuvat
Takaisin alkuun


"Kokonaisuuden tärkeintä antia ovat visuaaliset rakennelmat, upouudella digitaalitekalla rakennetut maisemat ja henkilöt, joista hauskin uutuus on avoimesti lapsenmielinen, Robert Crumpin hippihahmoja muistuttava rastajänölisko Jar Jar Binks."

Antti Lindqvist Tähtien sota: Pimeä uhka-elokuvasta TV-maailmassa 19.4.2002

"On hienoa, että Tähtien sota: Pimeän uhka saa ensi-iltansa televisiossa. nyt kaikki voivat omin silmin todeta ainakin viisi syytä siihen, miksi Episodi I ei vedä vertoja Tähtien sodan alkuperäiselle trilogialle".

Outi Kaskevaari TV-maailmasa 19.4.2002

"Vampyyrin ja ihmisen välimuotona suurkaupunkia mittailevan nahka-asuisen Bladen tarinoissa kammoksutaan yökerhoissa rahojaan tuhlailevien hyvännäköisten bailaajien elämäntyyliä. Seksiä harrastavat ja teknoa kuuntelevat party-ihmiset ovat tietysti vampyyrejä, ja sellaiset pitää hävittää maan päältä. Elämästä vieraantuneiden graafikkojen alemmuuskompleksista kumpuava naurettava tarina on elokuvana omassa alhaisessa yksinäisyydessään."

"Spawn tarjoaa ala-asteen videoharjoituksia ja huonoryhtisten nörttien kehittämiä huisin vänkiä tehosteita eikä sitten muuta."

Kari-salminen. Treffi-liite 22.2.

"Rafael Monreun kirjoittama ja Iain Softleyn ohjaama Hakkerit (Hackers, USA 1995) on kiinnostava jännityselokuva. Se sijoittuu tietokoneiden ja tietokonepelien maailmaan"

Mikael Fräntti Hackers-elokuvasta Helsingin Sanomissa

"Factual errors: Generally ill-informed and ridiculous to the extreme regarding the capabilities and characteristics of computers, technology, and phone systems."

IMDb:n Hackers-elokuvasta

"Harry Potter ja liekehtivä pikari saattaa oireilla tulevasta. Teksti tuntuu vaivihkaa luonnostelevan lelujen ja muiden merkkituotteiden prototyyppejä."

Kari Salmiselle tuntuu olevan vähän epäselvää, että huispauksen MM-kisoihin kuuluu oheiskrääsä. Ilta-Sanomat 14.2.2001

"Ajatus näkymättömästä miehestä saattaa kiehtoa monia vaimoja, jotka joutuvat päivästä toiseen katsomaan kotisohvalla röhnöttäviä turhapurojaan." 

elokuva-arvostelija Pekka Eronen oivalsi heti Hollow Man - Mies ilman varjoa -elokuvan pointin Me Naiset nro 39/2000

"Niitäkin löytyy, joiden mielestä John Travoltan haukuttu skientologinen leluelokuva Taistelukenttä maa on George Lucasin viimeisintä veropoliittista avaruusoopperaa kiinnostavampi tarina." 

Kari Salminen Aamulehden Allakassa heinäkuussa 2000

"Parhaimmillaan tieteiselokuva laajentaa katsojan käsityksiä ja saa hänet tarkastelemaan maailmaa ennakkoluulottomammin." 

Scifin määrittelyä
Elokuvalehti Trailer n:o 9/ joulukuu 99

"TÄHTIEN SOTA ARVELUTTAVAA 

Marketin mainosliitteessä oli suurilla kirjaimilla näkyvissä Star wars. Kun alkaa katsoa mainosta tarkemmin, esiin tulee kuvia, joita näkee ns. saatananpalvontapiirien T-paitojen rinnuksissa. Esim. Hyvinkään paloittelusurman päätekijän päällä oli oikeudenkäynnissä sellaienn paita. Tähän on tultu. Vanhat ja kunnianarvoisat kauppaketjutkin ovat mukana edistämässä kulttuuria, jonka päämäärät voivat olla hyvinkin synkät. Kokonaan toinen aihe olisi, mitä liikkuu kyseisen Star wars-kulttielokuvan tekijöiden päässä ja mitkä ovat yhteydet näihin palvojiin. Ehdotan, että kaikki todelliset kristityt boikotoisivat tällaisia kauppaketjuja niin kauan, kunnes tämäntapaiset tuotteet on poistettu myynnistä. 

Eero Mäkelä" 

Mielipidekirjoitus Aamulehdessä 18.8.1999

"(Kriitikko Robin) Woodille Tähtien sota (1977) edusti pyrkimystä infantilisoida katsojat, tehdä yleisöstä lapsia, sillä lapset rakastavat toistoa ja ennustettavuutta ja yksiselitteistä hyvien voittoa pahoista. Siinä suhteessa mikään ei ole muuttunut."

Antti Selkokari Aamulehti 6.8.99
arvostelu Star wars -elokuvista

"Te (elokuvakriitikot) ette pidä ideasta, että elokuvaa ei ole kuvannut humalainen varastomies kaitafilmikameralla varttitunti ennen putkaanlähtöä taiteellisesta näkökulmastaan. Teidän on vaikea niellä tosiasiaa, että elokuvaa ei ohjannut unkarilainen tuottanut venäläinen, leikannut kreikkalainen ja siinä ei puhuta serbokroatiaa." 

Mikko J. Taatila elokuvakriitikoille
elokuvasta Star Wars Chapter 1
Aamulehti 22.5.99
 

"Star Warsin markkinointi on Suomessa kohdistettu erityisesti naisiin. Elokuvassa on asioita, joista juuri naiskatsojien toivotaan innostuvan: puvustus ja tarinat äidin ja pojan suhteesta sekä nuoren kuningattaren ongelmista." 

Mia Ahola
Me Naiset nro 29/16.7.99

"Jos kaikinpuolinen typeryys, sadismi ja huonon häviäjän asenne eivät haittaa, voi Rambo - taistelija 2 (Rambo: First Blood Part 2, 1985) tuntua ihan kelpo toimintaleffalta. Ainakin pyssy laulaa ja ruumiita tulee." 

Pekka Eronen, AL 4.3.99

"Ennakkotietojen mukaan elokuvan ensimmäinen versio oli hieman liian raskas pienimmille." 

Aamulehti 27.11.98
George "Mad Max" Millerin ohjaamasta Babe: Pig in the City -elokuvasta

"Psyko ei ehkä sovi ihan perheen pienimmille, mutta heillekin on varattu katsottavaa: Madeline on tapahtumarikas seikkailu jonka parissa parituntinen vierähtää nopeasti!"

Finnkinon Newsletter 4.3.99
Huom! Virkkeen kolmas sana: Ehkä!

"Mad Max 2 - Asfalttisoturi (1981) starttaa painajaisten paalupaikalta, mutta polkee kaasujalkaa suruttomasti. Se on lopunajan turboahdettu länkkäri, jossa tutut western-tilanteet puetaan niittiin ja nahkaan." 

Pekka Eronen, Aamulehti 12.11.98

"Pedossa (Species, 1995) säikytään ja jahdataan avaruusperäistä hirviösaalistajaa, joka viettelee muodokkaan missin hahmossa miehiä ja heittäytyy hekuman hetkellä silppuriksi. Ei siinä juolahda Ben "Gandhi" Kingsleylläkään väkivallaton vastarinta mieleen." 

Pekka Eronen, Aamulehti 2.11.98

"Pokasahaan kompastuneelta metsurilta näyttävä Chuck Norris levittää jenkkiläistä goodwilliä eversti James Braddockina, joka palaa rauhanajan Vietnamiin. Sotaveteraani näkee painajaisia vankileirivuosistaan ja lähtee maksamaan potut lyijyinä viidakkoon." 

Pekka Eronen Braddock - suoraa toimintaa -elokuvasta
Aamulehti 22.10.98

"Ja sitten alkaa luu rutista. Steven Seagal ei olisi itsensä, ellei ongelma ratkeaisi tasaisella jyräämisellä, karjumisella ja paukkeella. Näyttelijä-Seagalin kunniaksi on sanottava, ettei Michael Cainen konnatulkinnassakaan ole kohtuuden häivää. Moisesta irvistelystä voivat vaikka silmät muljahtaa päästä." 

Pekka Eronen Vaarallisella alueella -elokuvasta
Aamulehti 29.10.98

"Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi! Näin kertoi ensimmäisen Alien-elokuvan mainos, joka mainosalan  lakien vastaisesti kertoikin totuuden. Avaruudessa ei todellakaan huuto kuulu, sillä ääniaallot huutavat  kuljettajikseen ilmaa." 

Kari Salminen
Aamulehti 13.9.98

"Maallisempi jumaluus paljastuu elokuvan pahan tietokoneen HAL:n taustalta. Paljon on puhuttu siitä, että kun HAL:n nimen kirjaimet vaihdetaan niitä aakkosissa välittömästi seuraaviin kirjaimiin, saadaan tulokseksi IBM." 

Kari Salminen 2001 - avaruusseikkailusta
Aamulehti 13.9.98

"Titanicin yö yllättää. Tähtien sota - Imperiumi iskee. Kulttuurien tuho. Sisäinen rauha paineiden keskellä. -- Uutta vuosituhatta odottaessaan ihmiset kääntyvät tieteen, Raamatun, Koraanin tai idän uskontojen puoleen saadakseen selville, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. Mm. näitä aiheita Dwight Nelson käsittelee: Kun aika loppuu maailmalta. Ennustus joka Nostradamukselta jäi huomaamatta. Jumalien välienselvittely.  Avioliiton myytti ja ihme." 

Mainoslehtinen Dwight Nelsonin Satelliittimissiosta
18.-28.10.98

"Joe Danten Pienet soturit on liian älykkäiden lelujen Likainen tusina" 

Markus Määttänen Pienet soturit -elokuvasta
Aamulehti 16.10.98

"Sylvester Stallone pullistelee pääosassa niin täynnä itseään, että ihme kun ei päälaki ratkea. Kainaloisena hilluu tanskalaisamatsoni Brigitte Nielsen, jonka Arnold Schwarzennegger fiksuna miehenä karisti kintereiltään kollega Stallonen vaivoiksi. 

* (vain yksi tähti)" 

Pekka Eronen elokuvasta Cobra - Lain vahva käsi
Aamulehti 26.8.98

"Jäämme jännityksellä odottamaan, kumpi selviää maailmanlopusta voittajana, elämän ja kuoleman rajoilla vetistelevät tytöt vaiko kiveäkin kovemmat rakettipojat." 

Deep Impactin ja Armageddonin kilpailusta
"Lopunaikojen hävitys kääntyi sukupuolipeliksi"-jutussa
Kari Salminen, Allakka 4.7.98
 

"Kuinkahan kävisi Jean-Claude Van Dammen uralle, jos hänen elokuviensa ystävät tietäisivät, että Van Damme on entinen balettitanssija? Mies tietää kickboxingista suunnilleen yhtä paljon kuin Marco Bjurström tähtitieteestä." 

Kari Salminen
Allakka 18.7.98
 

"Katsoja alkaa melkein toivoa maailmanloppua, että koko leffasarjasta päästäisiin. Mutta ei: Nelososa on luvassa ensi maanantaina." 

Pekka Eronen Omen/Ennustus-elokuvien sarjasta
Aamulehti 27.7.98

"Alien - kahdeksas matkustaja (1979) on se, josta kaikki alkoi: aina nykyisin, kun verenhimoinen peto mellastaa avaruudessa, merenpohjassa tai tutkimusasemalla, ollaan velkaa Ridley Scottin alkuperäiselle  kauhuleffalle." 

Pekka Eronen, Aamulehti 15.6.98

"Eka osassa oli parasta komeat tehosteet ja lavastus, heikointa tarinan rakenne ja näytteleminen. Mutta mitäpä muuta voi odottaa elokuvalta, joka perustuu suosittuun videopeliin." 

Reijo Noukka Mortal Kombat 2:sta
Aamulehti 12.6.98

"Mortal Kombat on vidiooteille suunnattua toimintaviihdettä, jostaa jaksaa innostua vain nuoret pelihullut." 

Reijo Noukka
AL 12.6.98

"Vaikkei Van Damme osannut vieläkään näytellä, nousee tossu mallikkaasti. Miekkosen bravuurinumero, sukkela spagaatti kesken nokkapokan, kelpaisi vaikka Jani Tanskasellekin." 

Pekka Eronen Jean-Claude Van Dammesta elokuvassa Timecop
Aamulehti 18.5.98

"Oletteko koskaan katsoneet kauan sitten kasetille nauhoitettua elokuvaa ja huomanneet, että narulle tarttuneet mainokset ovat paljon mielenkiintoisempia kuin se kriitikoiden ylistämä tylsä länkkäri?" 

Kari Salminen Aamulehti 10.5.98

"Tiedeyhteisö kamppailee isojen ongelmien kanssa. Päänvaivaa tuottavat tornadot, dinosaurukset ja asteroidit. Tutkijat eivät enää muuta ehdi tehdä kuin istua leffassa ja kommentoida näkemäänsä." 

Kari Salminen Aamulehti 29.5.98

"Alien-elokuvat eivät ole scifiä. Pelit ja vehkeet ovat vain taustaa ikiaikaiselle kauhunäytelmälle, jossa ahtaan paikan kammo ja raatelevan hirviön läheisyys luovat tunnelmaa." 

Kari Salminen
IS viikkoliite 14.2.1998

"Elokuvanteko muistuttaa julkkisseksiä. Aluksi se on hauskaa, mutta lopulta se tahtoo viedä osalliset raatupaan." 

Kari Salminen
Allakka 28.2.98

"Parhaillaan ohjelmistossa pyörivä uusi Alien-elokuva inhottaa, koska liskot ovat joidenkin mielestä kammottavia. Toiset tosin pitävät pieniä sellaisia lemmikkeinä." 

Kari Salminen
Aamulehti 16.3.98

"Kolkko on huominen myös tässä totaalirekaalin robokopistin Paul Verhoevenin teiniscifissä, jossa yhteiskunta näyttää Hitlerin märältä unelta." 

"Tuholaisentorjuntaa tähtitarhoissa"
Harri Närhen elokuva-arvostelu Starship Troopersista
City 2/98

"Scifi eivätkä tuhoa ennustavat aiheet ole minulle sen tärkeämpiä kuin muutkaan aihepiirit. Haluan vain saada elokuvan toimimaan kokonaisuutena." 

Kevin Costner, Leffa 1/98

"B-elokuvien ehdoton klassikko sai kolme jatko-osaa, joissa nakertajat valtaavat kaupungin, asunnon ja lopulta Alien-tyylisesti avaruusaluksen. Jatko-osien suomennokset ovat varsinaisia helmiä: Nakertajien paluu, Kuka kättäsi nakertaa? Ehdotus viitososan nimeksi: Hei, kuka mua nakertaa?" 

Keskiyön nakertajat -elokuvasta, Leffa 1/98

"Vuosi 2013. Sota on runnellut maailman. Teknologia on tuhoutunut. Ainoa toivomme on arvoituksellinen sankari. Kevin Costner. The Postman." 

The Postman -elokuvan mainosjuliste

"Tapa kaikki, joilla on enemmän kuin kaksi jalkaa." 

Starship Troopers -elokuvan tunnuslause

"Komentaja Rikerin roolihahmoa esittävän Jonathan Frakesin ohjaama Star Trek: Ensimmäinen yhteys on sujuvasti toteutettu, kaltaiselleni epätrekkarille sopivan maanläheinen ja käsitettävä tieteisseikkailu, vaikka sen henkilöt pysähtelevätkin aika ajoin jaarittelemaan yli hilseen ujeltavista teknisistä kojeistaan." 

Antti Lindqvist,
Katso 6/97

"Aidoille sadisteille Kitanon filmit ovat mannaa. Vähänkin tervejärkisille Kitanon elokuvat ovat sen sijaan puistattavia." 

Reijo Noukka elokuvasta Gonin 
Aamulehti 11.4.1997

"Tappajahaista on tuttua pikkukaupunki, joka ei halua uskoa luonnon uhkaa, Cliffhangerista sankari, jolla on traagisen onnettomuuden aiheuttama haava sielussa ja vaimonjano silmissä, Independence Daystä koira, joka tietenkin pelastuu, Jurassic Parkista kakarat, jotka menevät sinne, minne ei pitäisi." 

Antti Selkokari elokuvasta Dante's Peak
Aamulehti 11.4.1997

"Dragonheart on 900-luvulle sijoittuva lasten ja nuorten elokuva, jossa paha on paha, vaikka sille annettaisiin lohikäärmeen sydän. Elokuva on ällistyttävän huono." 

Kotiliesi 3/1997

"Ridley Scott muokkasi kulttimaineeseen kohonneesta Blade Runneristaan ns. "ohjaajan version", josta Harrison Fordin tarinaa selkeyttävä kertojanääni ja alkuperäisversion optimistinen loppu oli poistettu. Tuloksena oli parilla joutavalla lisäkuvalla höystetty, mutta alkuperäistä huomattavasti vaikeaselkoisempi elokuva, joka tuskin hankki elokuvalle yhtään uutta ystävää." 

Tarmo Poussi 
IS:n viikkoliitteessä 22.3.

"Tähtien sodan uusintaensi-ilta Suomessa osuu vielä Helsingin huippukokouksen toiseksi pitopäiväksi, loistavampaa ajoitusta ei juuri olisi voinut toivoa. Venäjä on enää nahistunut muisto neuvostoimperiumin suuruudenajasta, jolloin Yhdysvaltain presidentti vielä lainasi Tähtien sodan sanastoa Lucasin merkkityöstä. Mutta iskeekö imperiumi vielä takaisin?" 

Reijo Noukka 
AL 21.3.97

"Marsilaisten kieli syntyi onnekkaan sattuman kautta. Joku kuvausryhmän jäsenistä kaakatti nauhurinromulle, joka jotenkin vääristi ääntä. Ääniammattilaisista yksikään ei kyennyt miljoonien arvoisilla laitteillaan tuottamaan samanlaista soundia. Kyseessä oli yksi casting-apulaisista, ihminen, joka oli auttanut näyttelijöiden ja statistien valinnassa. Emme kyenneet koskaan enää löytämään häntä, Burton kertoo." 

Antti Selkokari elokuvasta Mars hyökkää
AL 28.2.97

"Toiset ovat tulkinneet Jedin johtajan opettavan buddhalaisuutta, toisten mielestä Lucasin teksti 'olkoon Voima sinun kanssasi' on selvä muunnelma kristinuskon sanoista 'olkoon Jumala sinun kanssasi'. Elokuvasta on löydetty myös itämaista filosofiaa, juutalaisuutta, uudestisyntyneiden kristittyjen oppeja ja moraalisten arvojen etsintää." 

Varpu Sihvonen,
AL

"Olkoon hysteria kanssanne. Aikuisia ihmisiä jonottamassa korttelikaupalla keskellä New Yorkia sulloutuneena pari numeroa liian pieneen avaruuspukuun. Ei, kyse ei ole marsilaisten valloituksesta tai Halloween-karnevaalista. Kyse on siitä, että Tähtien sota on taas alkanut." 

Varpu Sihvonen,
Aamulehti

***


TV
Takaisin alkuun


"Vappuaaton aatosta lähtien Perry esiintyy suomalaiskatsojille myös Kylmän ringin uutena vankina, rahanahneena tv-evankelista Jeremiah Cloutierina."
[...]
"Kylmän ringin jälkeen Perry sai pääosan Suomessa hiljattain päättynyttä nuortensarja Klaania muistuttavassa Jeremyssä [sic], jossa maailmanlopusta selvinnyt nuorimies etsii mystistä Valhallaa."

Minna Kontkanen Jeremiah-sarjan päätähdestä Luke Perrystä Tv-maailmassa 26.4.2002

"Uutuussarja Roswell haastaa Salaiset kansiot Tabasco-muukalaiset pakenevat ufojahtia." 

Ilta-Sanomien sivun kohuotsikot 6.9.2000 (ei taida IHAN X-filesia haastaa, toim.huom.)

"The Sopranos on älyllinen, väkivaltainen ja suorasukainen arkidraama koomisin korostuksin." 

Kari Salminen keksii osuvan määritelmän Aamulehden Allakka 30.9.2000

"Star Trek ei jätä minua rauhaan, vaan se vaivaa minua öisin, pastori Esa Uusi-Kerttula tilittää. Syynä on se, että sarja on yksinkertaisesti niin hyvä. 44-vuotias pappi riemuitsee, että siinä oli jotain elämää suurempaa." 

Pastori Aamulehden haastattelussa 29.4.2000

"Lisäksi Star Trekeissä eletään käytännössä sosialismissa. Tosin mietin usein, miten ihmiset siellä motivoidaan tekemään asioita." 

Tieteiskuvitelmien harrastaja Otto Mäkelä Aamulehden haastattelussa 29.4.2000

"Kultaisella 70-luvulla meiltä vietiin telkkarista riehakkaat Tom & Jerry -piirretyt ja pakotettiin kehittävien tsekkiläisten paperi- nukkeanimaatioiden ääreen. South Park kuittaa kalavelat." 

Pekka Eronen South Park -sarjasta ja -elokuvasta
Me Naiset 28.1.2000

"Toki Babylon 5:ssä on huvittavatkin puolensa. Näyttelijät eivät ole G'Karia esittävää Andreas Katsulasia ja kohtalokkaana Londo Mollarina loistavaa Peter Jurasikia lukuunottamatta sen uskottavampia kuin Kauniiden ja rohkeiden saippuatähdet." 

Lassi Kurkijärvi, Aamulehti 4.9.99

"Tunnusmusiikin eli tunnarin merkitys tv-sarjoille on yhä keskeisempi. Esimerkiksi Salaiset kansiot -sarjan suursuosion tärkeä osatekijä on ollut sarjan onnistunut tunnari."

elokuva- ja tv-tieteen dosentti Veijo Hietala
Aamulehti 6.4.99

"Roolihahmoni (Dana Scullyn) ansiosta minua yleisesti pidetään hyvin älykkäänä ihmisenä. Oikeasti olen huomattavasti vähemmän älykäs."

Gillian Anderson, Apu 9.4.99

"Suosittu Salaiset kansiot -tieteisjännärisarja on vain yksi niistä tv-ohjelmista, joita Helsingin rikospoliisi on katsonut Albertinkadun ampumaradan kolmoismurhan tutkinnan yhteydessä." 

STT 4.3.99

"Babylon5 mullistaa scifi-sarjat siinä missä Hill Street Blues nosti tv:n poliisisarja aivan uudelle tasolle." 

Ilkka Timonen, Aamulehti 5.5.98

"Olen harrastanut mm. science fictionia eri muodoissa jo noin 25 vuotta. Mielestäni Babylon5 on ylivoimaisesti paras science fiction -televisiosarja mitä tähän mennessä ylipäätään on tehty. Jotkut sen jaksoista ovat selkeästi parhaita esimerkkejä audiovisuaalisesta science fictionista mitä on olemassa, jopa kaikki alan elokuvat huomioon ottaen. Sen pitäminen Star Trekin halpana kopiona osoittaa mielestäni melkoista asiantuntemuutta." 

Timo Pietilä
yleisöosastovastaus HS:n tv-juttuun
HS 16.5.98

"Kuviteltu FBI tulee MTV3-kanavalta koteihimme ja päättää, mitä pelkäämme ensi yönä. Viimeksi illan päätti mies, joka oli pelkkää syöpää ja osasi kasvattaa päänsä tilalle uuden. Salaperäisiin uskomuksiin ja outoihin ilmiöihin pohjaava sarja tuntuu esitystauon jälkeen muuttuneen - niin, sairaammaksi. 

Salaisista kansioista
Aamulehti 14.2.98

"Xena on surkeista surkein. Käsikirjoittaja on ilmeisesti toipumassa rajusta aivoleikkauksesta, niin uskomattomia juonenkäänteitä ja epäloogisuuksia Xena sisältää. Sarjan väkivalta - jota on yhtä paljon kuin minuutissa huoltoaseman videopeliä - ei mielestäni Xenan myöhäistä lähetysaikaa puolusta." 

nimim. Näin suurta syntiä en ole tehnyt
Allakka 21.2.98

"Pohjimmiltaa V on allegoria natseista ja toisen maailmansodan tapahtumista. Katsokaa vaikka, miten muukalaiset vainoavat tiedemiehiä, toisinajattelijoita ja älymystön edustajia." 

"E.T paljastaa todelliset kasvonsa"
Kari Salmisen arvostelu V-tv-sarjasta
Aamulehti 16.2.98

"Xena elää kaukaista, merkillisen historiatonta aikaa, jossa on piirteitä antiikin Kreikasta ja Euroopan keskiajasta. Sähköä ei kuitenkaan ole vielä keksitty. Kuvista päätellen hiuskiinne on, ja alan teollisuudella on täytynyt tuohon aikaan pyyhkiä monumentaalisen hyvin." 

Jari Tervo
Allakka 7.2.98

"Surkeatkin sarjat menevät hyvin kaupaksi Euroopassa ja Aasiassa, sillä tehosteet ja väkivalta ovat universaaleja, kaikkialla päteviä ilonaiheita. B-televisio elää ja voi hyvin, koska me haluamme sitä katsoa." 

Kari Salminen, Allakka 17.1.98
 

"Ihmisruumiin jäännöksillä synkistelevä Millenium ei ole B-televisiota parempi, vaikka onkin suuren rahan viihdettä." 

Kari Salminen, Allakka 17.1.98

"Kansiot ja Fitz sukulaisia? --- Fitzin maailma ei nimittäin ole päinvastaisistaarvioista huolimatta yhtään sen realistisempi paikka kuin Salaisten kansioidenkaan. Se on vain erilainen." 

Kari Salminen Fitz ratkaisee ja Salaiset kansiot -sarjoista
Allakka 24.1.1998

"Salaisia kansioita katsoin kauhu kurkunpäätä kuristaen, kun sarja alkoi. Olin jostain lukenut varmana tietona, että tapahtumat olivat tosia ja että FBI:lla oli oikeita X-kansioita. Kun työtoverit kahvipöydässä vihelsivät kolmiäänisesti sarjan tunnusmusiikkia, minua ei naurattanut. Puistatti vain." 

Oona Tuomi, Katso 5/98
 

"Olen löytänyt scifi-sarjoista paljon myönteistä. Nekin ovat ihmissuhdesarjoja, vaikka olioita esittävät näyttelijät on naamioita paremmin kuin Oopperan kummitus. Käsikirjoittajilla on huumorintajua ja lapsenomaista rikasta mielikuvitusta - promillepitoiselta haiskahtava minbari ei ole keksitty Babylon 5:n heimon nimeksi ainakaan kirkosta." 

Oona Tuomi, Katso 5/98

"Twin Peaks oli toista maata. Se oli arvoitus, joka ei auennut ensimmäisellä luukulla. Se piti otteessaan joka keskiviikko niin, että jotkut siirsivät tahdon voimalla jopa synnytystään nähdäkseen ratkaisevan viimeisen jakson." 

MTV3:n mainos 25.11.97

"Laura Palmer kuoli, mutta jotain uutta ja outoa syntyi. Syntyi uusi tv-sukupolvi. Sillä nekin, joiden uskottiin iltaisin vain aerobikkaavan, hölkkäävän, maistelevan notkeita nouveau-viinejä tai ainakin bailaavan itsensä henkitoreisiin, avasivat MTV3:n, jäivät kotiin ja pelastuivat monilta pikkukuolemilta." 

MTV3:n mainos, joka suosittelee katsomaan Milleniumia
25.11.97 Anna

"Avaruuden Kauniit ja rohkeat. TV2:n Babylon 5 tarjoaa lämminhenkistä saippuaoopperaa finninaamoille. Jonkinmoista kulttiaineistoa tämäkin." 

Kari Salminen
Treffi 20.marraskuuta 1997

"Gene Roddenberryllä (Star Trekin luoja) oli yhteyksiä new age -liikkeeseen. Hänen filosofiansa oli kalifornialaiseen tapaan aurinkoista, mutta se oli myös uskonnollista. Star Trekin tarinoissa maan henkistyneet lähettiläät osoittavat kerta kerran jälkeen jollekin koppavalle jumalherralle, että haavoittuva ihmisyys on lähempänä maailmankaikkeuden positiivisia energiavirtoja kuin perinteinen hengellinen päällikkyys." 

Kari Salminen,
Aamulehden Allakka 1.2.1997

"Kapteenin lokikirjassa elettiin esihistoriallista tähtivuotta 1987, kun englantilainen Shakespeare-näyttelijä Patrick Stewart teki elämänsä virheen. Tai sitten onni potki persuuksiin, jotta mäjähti. Mielipide on vapaa. Joka tapauksessa tasan kymmenen vuotta sitten Star Trek -sarjan luoja Gene Roddenberry koulutti Stewartista uuden uljaan Enterprise-aluksen komentajan, kapteeni Jean-Luc Picardin, The Next Generation -sarjaa varten. Kapu teki työtään seitsemän vuotta tv:ssä ja sen jälkeiset kolme vuotta elokuvissa, sellaisissa kuin uusi Star Trek -elokuva Ensimmäinen yhteys. Patrick Stewart on nyt osa suurta tuotemerkkiä." 

Kari Salminen,
Aamulehti 31.1.1997

***

Kirjat
Takaisin alkuun


"Taru Sormusten herrasta on ollut monelle suomalaiselle yksi lapsuuden tärkeimmistä lukukokemuksista. Tarina kertoo neljästä kaukaisessa Keski-Maassa asuvasta hobitista, jotka saavat suuren tehtävän: tuhota vaarallinen taikasormus. Jännittävällä matkallaan sankarit kohtaavat niin velhoja, haltioita kuin pelottavia hirviöitä."

Antti Pietikäisen edellisestä Sormusten herran lukukerrasta taitaa olla aikaa. Seura-lehden nettipalsta 11.5.2001

"Brittiläisen John Ronald Reuel Tolkienin kirjat ovat ikiklassikoita, mutta uusiseelantilaisen Peter Jacksonin suurisuuntaisen elokuvahankkeen ansiosta ne ovat nouseet uudelleen suuren yleisön tietoisuuteen. Kiihkeimmät harrastajat eivät tietystikään ole saagaa koskaan unohtaneetkaan". [Ihanko totta? -- toim. huom.]

"Jotkut fanit ovat menneet niin pitkälle, että ovat opetelleet Tolkienin kirjojaan varten kehittämiä leikkikieliä."

Antti Pietikäinen, Seura-lehden nettipalsta 11.5.2001

"Varaslähdön fantasiavuoteen ottanut kirjailija Johanna Sinisalo on kieltänyt kutsumasta fantasiaromaaniaan fantasiaromaaniksi. Ennen päivänlaskua ei voi- kirja ei tietenkään voi olla fantasiaromaani, koska se voitti Finlandia-palkinnon. Fantasia ei voita koskaan Finlandia-palkintoa, koska se on niin lapsellista. Siksi tuo peikoista ja ihmisistä kertova kirja on "spekulatiivista fiktiota". Se on fantasian ystävien kiertoilmaus fantasialle. Se on sanapari, jota käytetään kun täysijärkiset aikuiset ovat kuuulolla. 

Kari Salminen ei tunne yleistä termiä spekulatiivinen fiktio Ilta-Sanomien viikkoliitteessä 5.1.2001

"Hyperion on korkeakirjalliseksi jalostettua pulppoia, mutta se on painettu esikuviaan paljon paremmalle paperille. Aivan ansiosta." 

Dan Simmonsin Hyperionista
Sauli Santikko, Suomen Kuvalehti 22.5.98

"Ja kun Hyperion kaiken päälle edustaa lajityypiltään tuota kirjallisuuden alinta kastia eli tieteiskirjallisuutta, räjähtelevien avaruusrakettien ja vinkuvien robottien tuttua huttua, alkaa kirjailijan pikkinenäkästä röyhkeyttä vastahakoisesti jo lähes ihailla." 

Dan Simmonsin Hyperion-kirjasta
Sauli Santikko, Suomen Kuvalehti 22.5.98
 

"Pojat ovat löytäneet kirjallisuuden fantasiaromaanien kautta. Esimerkiksi David Eddingsin Belgarionin taru -sarja on toiminut kuten Viisikot aikoinaan, totuttanut poikia lukemaan." 

Juha Kallunki, tamperelaisen Lukulaari-antikvariaatin omistaja
Aamulehti 1.12.97

***Vimpaimet
Takaisin alkuun


"Kiinteä osa elämää ja ajatuksia on ajatusmyssy, josta on tullut aivojen jatke ja virtuaalisten tilojen luoja. Myssyn avulla oppii ja aistii asioita paljon nykyistä nopeammin. Onneksi kysymys ei ole tämän hetken millenium-huumasta, vaan kirjailija Arthur C. Clarken ennustuksesta vuodesta 3001." 

Olli Helen
Aamulehti 13.12.99

"Kaukosiirto on jo todellisuutta Star Trek -tieteissarjoissa esiintyvä atomisiirrin ei ehkä olekaan pelkkää mielikuvitusta." 

Aamulehden otsikko 19.1.98

"Kännykän uudet ulottuvuudet: Toimii myös puhelimena" 

Otsikko Matkaviestissä 4/97

"Kun sanavalmis myyjä esittelee kännykän viimeisiä hienouksia: Tässä on EFR-koodekki, käyttöprofiili, data, infrapunalinkki, logiikkapeli ja kameleonttikuori, niin ikääntynyt asikas Taka-Hikiältä saattaa vaivoin kysyä: Voiko tällä kännykällä sitten soittaa puheluja?" 

nimim. Haulitornin tähystäjä, Aamulehden yleisönosasto 22.11.97

"Mikset käyttäisi tietokonettasi johonkin hyödylliseen, kuten pelaamiseen." 

Veikkauksen mainos 22.11.97

"Samalla kun kansalaisia koulutetaan uuden tekniikan käyttöön, pitää verkkoihin tietysti saada myös sisältöä." 

Opetusministeri Olli-Pekka Heinonen
Koti ja Internet -lehdykässä 22.11.97

"Kouluihin on muodostunut kännykkäetiketti. Myös kotien on oltava tietoisia yhteisesti sovituista asioista. Kun pienissä kouluissa lapset toimivat puhelinpäivystäjinä oppituntien ajan, ei kyse opetusministerin mukaan suinkaan ole lapsityövoiman käytöstä, vaan oppimistapahtumasta." 

Opetusministeri Olli-Pekka Heinosen haastattelu
Kotipuhelin 4/97

"Tietokonepääte ei ole avain työtehon nousuun, väittää tuore brittitutkimus. Työntekijä päinvastoin menettää vuosittain kolme viikkoa työaikaa työpäätteen toimintahäiriöiden takia. Osa hukka-ajasta kertyy, koska monimutkaisia  järjestelmiä ei osata käyttää." 

Aamulehti 20.9.97

"Ainoa Cog-robottia ja Terminatoria yhdistävä piirre on alaston teräsrunko. Jos Cogin kehittely etenee suunnitelmien mukaisesti, sen älykkyys saataneen vastaamaan 2-vuotiaan tasoa." 

Tieteen Kuvalehti 4/97 ihmismäisistä roboteista

"Vanha korvalappustereo on siis matkalla museoon. Se sopii sinne samalle hyllylle vanhan videokameran kanssa, jonka digitaalinen versio on jo korvannut. Museoon joutavat ennen vuosituhannen vaihdetta myös video- ja cd-soittimet sekä tietokoneitten cd-romit. Kaikki ne korvaa yksi uusi laite, DVD-soitin, jolla tosin voi soittaa myös vanhoja cd-levyjä." 

Risto K. Tähtinen,
AL 25.3.97

***

Nörtit hirteen
Takaisin alkuun

"Oikeat scifi-fanit alkavat jo kyllästyä loputtomiin tv-sarjoihin, joissa avaruuden moninaiset rodut setvivät turvallisuusyhteistyön ongelmia kuin Dynastian väki rahan ja rakkauden solmuja."

Kari Salminen Aamulehden Allakassa heinäkuussa 2000

"Tavoitteiden ja tilanteen vakavuudesta kertoo jotakin, että Ruben Stiller oli kutsuttu paikalle demonstroimaan kansan veristä kahtia jakautumista. Ehkä kuvausryhmäkin tuli nöyremmin paikalle todistamaan nykyisten yliopisto-opiskelijoiden vapaa-ajanvietto-ongelmia." 

-- Juha Seppälä Aamulehdessä 20.11.1999
Tampere 1918 -pelko ja sankaruus -LARPin 
saamasta julkisuudesta 

"Tilt! on science fictionille elämänsä pyhittäneiden nörttien tekemä harrasteohjelma, jossa vain PC-pelit - koska niitä pyörittävät kiinnostavimmat lelut - saavat edes kohtalaisen asiantuntevia arvioita." 

Nelosen Tilt! -peliohjelmasta
Kari Salminen Aamulehti 16.10.99

"Toisten ihmisten harrastuksia on helppo pilkata. Yksi marssii J.R.R. Tolkienin haudalle ja ilmaisee suruaan haltioiden kielellä. Toinen painuu Star Trek -tapahtumaan tähtilaivaston univormussa. Kolmas larppaa metsässä kuolemattoman vampyyrin viitassa. Meitä on moneksi." 

Kari Salminen IS:n viikkoliitteen 
Elvis-myyttiä käsittelevässä kirjoituksessa.

"Uusi amerikkalainen tieteissarja Vaaravyöhyke saa varmasti hyvälle tuulelle ne, joiden mielestä nämä viihteelliset scifihommat ovat katsojille naurettavaa ajanhukkaa." 

Kari Salminen, Aamulehti 9.5.98

"Vaaravyöhyke ei ole aivan huono sarja, jos idean aiheuttamasta alkushokista selviää. Tästä nimittäin on scifissä pohjimmiltaan kysymys: jalat seisovat tieteen kovalla maalla, mutta pää sekoilee pilvissä." 

Kari Salminen AL 9.5.98

"Katsojaprofiili: Hienehkäisyssään epäonnistunut nörtti, jonka tähän astisen elokuvauran kohokohtia ovat olleet Nuija ja tosinuija sekä Independence Day. Suositus: Paul Verhoevenin tieteisfilmi Universumin sotilaat, jossa mölytään ja ammutaan avaruusörkkejä." 

Anna 20.1.98
 

"Katsojaprofiili: Jos kylppärin vessasta löytyy vielä pullo sinistä finniliuosta siinä tapauksessa "tää leffa on just sulle". Suositus: Teinikauhuleffa Tiedän, mitä teit viime kesänä." 

Anna 20.1.98

"Jälleen kerran länsimainen katsoja jää ihmettelemään, tehdäänkö näitä elokuvia lapsille, aikuisille vaiko lapsellisille aikuisille." 

Kari Salminen Blue Sonnet - animesta
Savon Sanomat Treffi-liite 25.12.1997

"Internetistä löytyvän paranormaalin "tiedon" suossa kahlanneet nörtit ottivat sarjan omakseen ja tekivät siitä miljoonabisneksen." 

Kari Salminen Salaisista kansioista 
Allakka 22.11.97 

"Elektronisia pelejä pelaavat koulutyöstä vieraantuneet lapset, nuo lastenhuoneen hirmuvaltiaat. Väärin. Niitä pelaavat myös teini-ikään ehtineet näppylänaamaiset nörtit. Ja ensimmäistä nahkatakkiaan luisevilla hartiollaan kantavat vauhtihullut, joiden kehossaan kokemia testosteronin hyökyaaltoja eivät mitkään mittarit pysty jäljittämään." 

Aamulehti 29.6.97

"Nuorison tulevaisuudesta huolestuneet tutkijat ovat keksineet sen taas: fanius on vahingollista. Tuoreen raportin mukaan Star Trek -faneilta on mitattu samanlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita kuin huumeriippuvuudesta kärsiviltä. Säännölliset "fixit" on saatava, muuten olo käy sietämättömäksi." 

Kari Salminen Aamulehti 5.7.97

"Tieteisjargonin solkkaamisessa ja uskomattomien taisteluvaiheiden läpikäymisessä ollaan niin uskottavia kuin Star Trek -fantasiatasolla vain olla ja voi." 

Asko Alanen, Star Trek -Ensimmäinen yhteys 
Soundi 3/97

"Kulttisarja on sellainen, jossa on avaruusaluksia, hirviöitä, salaliittoja ja sarjamurhaajia. Se on roskaa, jota elämää vaille jääneet nörtit harrastavat." 

Kari Salminen,
Helsingin Sanomat 25.2.1997

"Star Trekin faneja on kutsuttu 'juku,vau' -pohjalta tieteispotaskaa ahmiviksi uuslukutaidottomiksi, jotka kantavat lapsekasta seikkailuharrastustaan selässään läpi aikuisiän. Heistä ei kuulemma ole oikeiksi ihmisiksi. Fanit ovat siis vähän niin kuin uutuuselokuvan borgit, yksilöllisyyden iloista mitään tietämättömät koneihmiset, jotka palaavat menneisyyteen ja korvaavat ihmiset omalla lajillaan. Star Trek muuttui 1980-luvulla kultista amerikkalaiseksi mytologiaksi. Erään kyselyn mukaan yli 50 prosenttia amerikkalaisista luokittelee itsensä Star Trek -faniksi. Borgeja on siis jo melko paljon." 

Kari Salminen, 
Aamulehden Allakka 1.2.1997

***

Oudot
Takaisin alkuun

"Ihminen! Ole vapaa! Perjantaina 12. Marraskuuta elokuvateatterit valloittaa Fight Club. - - Osallistu Fight Club -kilpailuun. Palkintoina on 10 kpl FC -t-paitoja, 3 kpl FC -reppuja, 5 kpl FC -saippuoita. Näillä varmistat katu-uskottavuutesi! Pysähdy! Tiedätkö todella kuka olet? - - Fight Club odottaa: http://www.fc-finland.net Vieraile, jos uskallat!" 

lyhennetty Fight Club -elokuvan mainoksesta
Finnkinon Newsletter 8.11.99

"Näillä ihmisillä Mononen tarkoittaa tosifaneja, megahörhöjä, joiksi hän heitä kutsuu. Aikuisia ihmisiä, jotka tuhlaavat tuhansia markkoja avaruusolentojen muovipäihin. Mutta kitsin ja krääsän kerääminen on itseironiaa vaativa laji, hän huomauttaa. Aikuiset miehet eivät ihan heppoisella minäkuvalla tee itsestään lapsellisia." 

Krääsäkauppias Timo Mononen

"Mikko Frank on oikeasti Mikko Franck, Fritz Bush Fritz Buschja Georg Sneevoigt Georg Schnéevoigt." 

Oikaisu Aamulehdessä 9.12.98

"Tunsin itseni täysin voimattomaksi Johanin vetäytyessä huoneeseensa tappamaan tietokoneen ihmisiä. Ennen ulkonäöstään huolehtinut poika antoi hiuksensa kasvaa ja istui pipo päässä koneensa ääressä." 

Huolestunut äiti, Kauneus ja Terveys 9/98

"Sarjakuvacowboy Tex Willerin suosio ei Suomessa laannu. Onko syynä se, että meissä jokaisessa asuu yksinkertainen oikeistolaisen oikeuden jakaja?" 

Markus Määttänen
Aamulehti 13.9.98

""Hän oli hiton vähällä napata minut, täytyy myöntää!" Näin kauhistelee jo varmaan tuhannen kerran metrin päästä ohiammuttu Texas Ranger Tex Willer juuri kylmentämänsä roiston ruumiin äärellä." 

Markus Määttänen Tex Willer -sarjakuvasta
Aamulehti 13.9.98
 

"Salaliittoteoria on hyvä tapa suututtaa skeptikot ja muut pelkistettyyn todellisuuteen uskovat kovan tieteen  pappismiehet. Skeptikot ovat tiettävästi ainoa ryhmä maailmassa, jonka koko toiminta perustuu  tieteenfilosofian perusteiden vastaiseen ajatteluun: hemmot uskovat tietävänsä, että jotain EI ole olemassa." 

Kari Salminen
Aamulehti 23.8.98
 

"Yhdistyksen viimeisimpiä pilkankohteita ovat Salaisten kansioiden tapaiset viihdetuotteet, jotka he omalla naurettavalla marinallaan nostavat paljon tärkeämmiksi vaikuttajiksi kuin ne oikeasti ovatkaan. Eli katsomalla Salaisia kansioita ja vielä uskomalla näkemääsi tuet hyvää asiaa: taistelet yhdenlaisen tiedon ylivaltaa vastaan." 

Kari Salminen skeptikoista ja salaliitoista
Aamulehti 23.8.98
 

"Roolipelaajat miekkailevat, ompelevat ja näyttelevät." 

Aamulehti 27.7.98 Ropeconista
 

"Hyvältä harrastukselta tämä näyttää, oikein fiksuja nuoria. Vaatteita, miekkailua ja yleistä tohinaa on  jännittävä seurata, vaikken kaikkea ymmärräkään. Tanssit näyttävät kauniilta." 

Roolipelaajan äiti
Aamulehti 27.7.98

"Suosituimpia ovat pelit, joita maahantuojat kutsuvat "roiskintapeleiksi". Ne ovat erilaisia kamppailupelejä ja sisältävät toisten kukistamista." 

Anja Mulari-Ikonen Aamulehdessä 19.5.98
tietokonepelien haitoista
 

"Pelien haitat luultua suuremmat. Psykologian tutkija kehottaakin vanhempia seuraamaan valppaasti lastensa tietokoneharrastuksia." 

Otsikko Aamulehdessä 19.5.98

"Tiede kehittyy niin nopeasti, että on turha yrittää kirjoittaa tulevaisuudesta, sanoo brittiläinen scifi-kirjailija Simon Ings." 

Aamulehti 5.6.98

"Minä ainakaan en voi estää hihityskohtausta, kun maineeltaan lähinnä Mongolian syrjäseutujen kanssa kilpailvea Suomi saa taas kerran edustaa elokuvassa tai tv-sarjassa maapallon etäisintä kolkkaa. Tiedätte kai tuon maan, jossa kaksimetriset blondinaiset painivat kilpaa ja sanovat "jaa,jaa!" ja jossa jääkarhut leikkivät  hippaa entisten neukkuagenttien kanssa." 

Kari Salminen suomikuvasta tietokonepelissä
Aamulehti 26.4.98

"Tähtihemmot tietävät myös, että komeetan pinta ei ole ensinkään sellainen kuin elokuvassa kuvataan. Se ei muistuta jättimäistä jääpalaa vaan on "todennäköisesti hyvin pölyinen". Huomatkaa eksaktia tietämystä  kuvastava termi "todennäköisesti"." 

Kari Salminen, Aamulehti 29.5.98

"Minä, minä, minä, minä, minä! Juhan af Grann on se suuri Minä, joka kertoo itsestään ja sivussa vähän myös maapallon viimeisistä ajoista. Juhanilla on minä-ongelma, mutta muuten hän on ihan OK. Älkää potkiko Juhania, skeptikot! Juhan ei ole syy vaan seuraus." 

Kari Salminen
Aamulehti 7.3.98

"Onko af Grannin sarja nyt MTV:n laajennus syvällisempien ja vakavampien aiheiden suuntaan?" 

nimim. Uskovainen, vaan ei tollo
Aamulehti 14.3.98

"Larppaajat jatkavat aikuisina siitä, mihin lapsena jäivät. Leikin muodot ovat vain hallitumpia. Pelaajat yrittävät luoda kokonaisia kulttuureja ja maailmankuvia. Rekvisiittakin on jotain muuta kuin kakaroilla." 

Kari Salminen roolipelaamisesta
Allakka 21.2.98

"Ostoskeskuksen tyhjässä varastossa joukko nuoria larppaa eli pelaa liveroolipeliä. Äkkiä paikalle pamahtaa rullaluistelijoita ja lautailijoita, jotka himoitsevat larppajien tilaa. Alkaa sissisota." 

Opiskelijalehti Aviisi nuorisomusikaali Virgosta
3.12.97

"Lee Schiel on julkaissut tomografiakuvan, jonka hän sanoo ottaneensa seitsemän miljoona vuotta vanhasta kivikovaksi fossiiliksi muuttuneesta dinosauruksen munasta. Hän sanoo, että kuvassa näkyy sikiön kallo, rintakehä, pikkuinen käsivarsi sekä jalka. - Itse asiassa pesä munineen löydettiin jo 20 vuotta sitten, kertoo Schiel. - Paikalliset käyttivät munia tukkiakseen reikiä seinistään."

AL 13.9.97

"- Tämä on vahingollinen peli, joka erottaa lapset ja jopa aikuiset heidän normaalielämästään, sanoo Ho Chi Minhin kansankomitean edustaja. - olemme ehdottaneet hallitukselle lelun kieltämistä." 

AL tamagotcheista 13.9.97

"Fyysiko Kip Thorne todisti 1985, että antipainovoiman olemassaolo ei ole ristiriidassa kvanttimekaniikan lakien kanssa. Sitä ei vain osata luoda." 

Tieteen Kuvalehti 4/97 aikamatkailusta

"Kaksi jemeniläistä miestä väittää omistavansa Mars-planeetan. Kaksikko onkin nyt haastanut oikeuteen USA:n avaruushallinnon Nasan, joka on heidän mukaansa loukannut Marsin aluetta. Miehet kertovat saaneensa planeetan perintönä muinaisilta esi-isiltään. Siksi he eivät hyväksy USA:n avaruusluotaimen laskeutumista Marsiin." 

AL 25.7.97
 


* * *

Onko sinua vastaan tullut samantasoisia älynväläyksiä?
Lähetä tarkka sitaatti (lähteen kera) meille.

   

etusivu   KK-files