etusivu       KK-files

 

KATUOJA

Sarjakuva-arvioita
7.5.2002

Lehdet luki Otto Sinisalo


Katuojassa tällä viikolla: X-Men 3/2002, X-Force: New Beginnings TP

Tämän viikon arvioihin tulikin eräänlainen Ryhmä-X-teema. Perinteisempää näkemystä mutantteihin edustaa X-menin uusi numero ja ihan jotain muuta sitten jenkkiläinen X-Force-alppari. Molempia SPOILATAAN. Vaikka X-Force-TP koostuukin numeroista, jotka ovat kronologisesti suomalaisia mutanttilehtiä edellä, tuskin kannattaa huolestua spoilereista. X-Force on kuitenkin selvästi X-Menistä erillinen kokonaisuus ja sitä tuskin koskaan julkaistaan täällä pohjolassa, sen verran outoa kamaa se on.

X-Men 3/2002


Luettuani aikanaan ei niin kovin mairittelevia arvioita Claremontin uusista X-MEN-tarinoista, päätin, etten antaisi niiden vaikuttaa arvostelukykyyni. Lukisin CC:n uudet tarinat objektiivisesti. Pikku hiljaa alkaa kyllä valkenemaan, mikä lukijoita näissä jutuissa jurppii.

Uusi X-Men-lehti sisältää kaksi tarinaa, joissa seurataan "Uncanny"-lehden sankarien edesottamuksia. Toisessa X-henkilöt tappelevat Neo-mutanttien kanssa Venetsiassa. Toisessa taas piestään orjakauppiata Venäjän alamaailmassa. Peruskamaa, ei siinä mikään.

Ongelma on materiaalin toivottomassa geneerisyydessä. Viholliset ovat tylsiä pahvihahmoja, joita CC heittelee toinen toisensa perään tappeluun. Supersankaritarinoiden kliseitä hyppii joka kulman takaa esille. Psyykkisessa taistelussa sankarit voittavat pahimmat pelkonsa toivon voimalla. Toisessa tarinassa joudutaan vangiksi ja paetaan. Mistäköhän muuten johtuu, että Claremontin tarinoissa sankareita sidotaan niin tiuhaan? S/M-kuvastoa näkyy muutenkin.

Toinen ongelma on Claremontin tarinankerrontatapa, joka on päässyt jo pahasti elähtämään. Ilkeää tekee seurata, kun kertojanääni ja hahmot selostavat vimmatusti kuvassa näkyviä tapahtumia kuin parhaatkin Mertarannat. CC:n dialogi on kaikkea muuta kuin puhekielenomaista. Pahikset huutavat nimensä aina taisteluun liittyessään. Sankarit intoutuvat pitkiin jorinoihin, jotka ovat täynnä huvittavia kliseitä. Katsokaapa vaikkapa Gambiitin monologia toisessa kappaleessa psyykkisen taistelun aikana. Jeesus.

X-Menin tapahtumat tuntuvat olevan irrallaan mistään todellisuudesta. Ryhmä-X:n perusjännitteitä on ollut mutanttien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen seuraaminen. Sen sijaan tämä numero tapahtuu kokonaisuudessaan kummallisessa fantasiamaailmassa, josta ei löydä tavallista ihmistä väkisinkään. Kliseinen dialogi vieraannuttaa entisestään.

Toki hyvääkin on. Minua ainakin kiinnostaa, mitä Neo aikoo, vaikka CC:n tuntien vastaus ei ihan heti tule. Kuvitus on ensiluokkaista. Kynän varressa nähdään ammattilaiset Adam Kubert ja Tom Raney. Laatu on tuttua miesten töitä seuranneille.

Kokonaisuus on keskinkertainen ja kohtuullisen pitkäveteinen. Liiteenä on yllättäen julkaistu Chris Giarrusson Marvel-aiheisia huumoristrippejä. Jotkut ovat jopa hauskoja. Lukijapalstalla poikkeuksellisen lakoninen Koivumäki lupaa, että CC:n rupeaman tylsemmät jutut tullaan hyppäämään yli. Tällä tavalla päästään pikemmin käsiksi "uuden Marvelin" mutanttilehtiin...

...ja hyvä niin, ainakin jos uuden Marvelin mutanttisarjakuvat ovat samaa tasoa kuin uusi X-FORCE.

X-Force: New Beginnings TP


Vanha X-Force oli suomalaisillekin tutun Uudet Mutantit -ryhmän militantinpi versio. Lehden taso ei ilmeisesti ollut mikään huikea koskaan. Lehti annettiin Peter Milliganin kirjoitettavaksi vuosi takaperin Marvelin suursiivouksessa. Milliganin aikaisemmista töistä löytyy sarjakuvia niin 2000AD:lle kuin DC:llekin, mukaanlukien monitasoinen Enigma. Milliganilta odotettiin suuria muutoksia ja saatiin vielä suurempia. New Beginnings TP kokoaa Milliganin ensimmäiset 5 numeroa. Lätty on julkaistu viime vuoden lopulla.

Niistä muutoksista. Ensinnäkään kukaan vanhan X-Forcen jäsen ei edes esiinny lehdessä. Aivan niin, kaikki hahmot ovat Milliganin itsensä keksimiä. Voi kysyä, miksi yleensäkään edes pitää vanhan lehden nimi, mutta kyse on todennäköisesti talousseikoista. Sitä paitsi saa Milligan siitä verukkeen piikitellä copyright-asioita.

Toisekseen kuvittajaksi on hankittu Madman-lehdestään tunnettu Mike Allred. Allredin piirrostyyli on ihan jotain muuta, mitä mutanttilehdissä on totuttu näkemään. Allred piirtää pettävän yksinkertaisia kuvia, joita hallitsevat kirkkaat pastellivärit. Räikeä kuvitus näyttää jäykältä, mutta siinä on vaikeasti määriteltävää svengiä. Allredin kuvia voisi surutta vaikka ripustaa poptaidenäyttelyyn.

Sitten on vielä itse tarina. Juttu tapahtuu Marvel-maailmassa. Joukko julkkismutantteja työskentelee suuryritykselle. He käyvät tehtävillä listimässä terroristeja, rosvoja ja muita pahiksia. Toiminta näytetään telkkarissa ja jälkeenpäin pidetään lehdistötilaisuus. Juorulehdet ahdistelevat sankareita ja oheistuotekauppa käy.

Matto vedetään lukijan alta heti aluksi, kun suurin osa X-Forcesta lahdataan. Tarina seuraa uuden X-Forcen kokoamista ja ensimmäistä tehtävää. Milligan hahmottelee mutanttisankareista herkullisen arvaamattomia ja omapäisiä. On diivaa, kaappihomoa, yliherkkää runosielua, kylmäpäistä ammattilaista ja yksi leijuva vihreän pavun näköinen otus. Ryhmä nahistelee keskenään ja jäsenet vetävät surutta välistä kun kisataan ryhmän johtajan pallista. Ihmisistä on siis kyse, vaikkakin oudoilla voimilla varustetuista sellaisista.

Hahmoihin ehtii kiintyä, vaikka hengenlähtö on herkässä myös uuden ryhmän jäsenillä. Lukija jää arvailemaan, kuka kylmenee seuraavaksi. Milliganin tarinan käänteet ovat ilahduttavan arvaamattomia.

X-Force on osin saippuaoopperaa, osin toimintasarjakuvaa ja enimmäkseen satiiria. Nauraa saa nin medialle kuin supersankareillekin. Päätösjakson vieraileva tähti Wolverine heittää tekevänsä visiitin vain "nostaakseen katsojalukuja".

X-Force on muuten siitäkin merkittävä teos, että se on ensimmäinen Marvelin sarjakuva, jota Comics Code Authority ei ole siunannut. CCA oli aikeissa sensuroida tarinan alusta kohtauksen, jossa viitataan häveliäästi ryhmäseksiin.

X-Force on uuden Marvelin helmiä. Se on yllättävä, jännittävä, hauska ja ennen kaikkea tuore. Siis jotain muuta, kuin tämän kuun suomalainen X-Men. Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että vanhan X-Forcen fanit vihasivat ja todennäköisesti vihaavat edelleenkin Milliganin ja Allredin tulkintaa. Vihaisten fanien haukkuja onkin ironisesti kerätty albumin takakanteen "suosituksina".

Jälleen kerran en osaa sanoa, mitä ensi viikon arvioissa nähdään. Koskahan Spider-Man/Gen13 suvaitsee ilmestyä? Toinen mahdollinen täky on Spider-Man-leffan sarjakuva-adaptaatio. Katsotaan. Ensi viikkoon, moro.

* * *

Tästä laatikosta voit jättää palautetta kirjoittajalle.
   

etusivu       KK-files