Katuoja on Kalaksikukon suojeluksessa!

  

KATUOJA

  

"Kaikennäköistä paskaa täällä"


Etusivulle
  

Arviot: 9.3.2004


Katuojassa tällä viikolla:

SPIDER-MAN 3/2004
Egmont kustannus Oy
J. M. Straczynski, John Romita Jr.
52 sivua, värillinen

WILDCATS VERSION 3.0: FULL DISCLOSURE
DC Comics / WildStorm
Joe Casey, Dustin Nguyen
160 sivua, värillinenKurkkaamme jälleen Katuojan verkkosivujen palautelaatikkoon!

" Haistakaa paska, pervot sivut kaikennäköstä paskaa täällä", kirjoittaa eräs lukija. Mutta enhän ole edes arvioinut Witchblade/Darknessia!

Paremmin lääkkeensä muistanut lukija kysyy: "mikä hinku sinulla on arvostella hämähäkkimiestä????" Ja neljällä kysymysmerkillä, joten tiedonjanon on oltava valtava.

No, pidän sarjakuvien arvioinnista. Teen sitä viikoittain; sen pitäisi kertoa jotakin. Samoin, kuten olen aiemmin maininnut, kaupallisten, sarjallisten sarjakuvien kehitystä on kiinnostavaa seurata. Vaihtoehtoisesti, kuten eräs on spekuloinut, pidän trikoopukuisista miehistä.Spider-Man 3/2004

  

Ja kas, nyt arvio uusimmasta SPIDER-MANISTA.

Lehden tarinassa keskitytään Hämähäkkimiehen siviiliammattiin peruskoulun opettajana. Peter ottaa lahjakkaan oppilaansa, Melissan, siipiensä suojiin. Paljastuu, että Peter on Hämähäkkimiehenä aikanaan toimittanut skidin isoveljen vankilaan. Nyt veli on ulkona, ja Melissa on hankkiutumassa vaikeuksiin yrittäessään jäljittää tätä. Sankarin mentori Ezekiel näyttäytyy myös.

Kirjoittaja J. M. Straczynskin tarinan taustalla oleva idea on kiinnostava. Hämähäkkimies hakkaa rosvot ja heittää ne kiven sisään, mutta mihin asti sankarin vastuu ulottuu? Entäpä kun rosvo palaa vankilasta ja päätyy heti takaisin lavealle tielle? Tarinassa Ezekiel näyttää Peterille mallia siitä, miten supersankari voi estää rikoksia ennen kuin ne tapahtuvat - opettamalla. Sijoittamalla Hämähäkkimiehen kouluympäristöön JMS voi tutkia opettamalla auttamisen teema eri näkökulmista.

Ennaltaehkäisevä toiminta on ollut teemana monissa 2000-luvun supersankarisarjakuvissa. Ensimmäisenä The Authority remontoi kokonaisia valtioita, sitten Ryhmä-X riisui naamionsa ja ryhtyi parantamaan maailmaa. Muitakin esimerkkejä on. JMS:n lähestymistapa on kenties toistaiseksi hienovaraisin. Nyt muutetaan maailmaa yksi ihminen kerrallaan. Idea ei kuitenkaan ole parhaimmillaan supersankarisarjakuvassa, koska nyt tekijöiden pitää taipua genren vaatimuksiin, lähinnä toimintakohtauksiin. Lopputulos kärsii, koska toiminta vie tilaa hiljaisimmilta hetkiltä ja toisin päin, kummankaan antamatta toiselle mitään lisää.

Idea on kuitenkin hyvä, ja onkin mielenkiintoista nähdä miten JMS lähtee kehittämään sitä. Aikooko Hämähäkkimies antaa Mörölle tukiopetusta bilsassa? Olen hieman skeptinen - uskon, että ajatusta ei kehitetä fantastisimpiin suuntiin, vaan tämän numeron "opetus" on vain yksi askel sillä kehityskaarella jota JMS rakentaa päähenkilölle. Silti, kelpo idea.

SUOSITUS: Peruspätevä Hämistarina, jonka taustalla on kiinnostava ajatus. John Romita kuvittaa tasaisen laadukkaasti.WildCats Version 3.0: Full Disclosure

  

Joe Casey muistetaan suomessa X-Menin kirjoittajana viime vuodelta. Hän ei ollut kovin hyvä työssään. Myöhemmin Casey on suorastaan pyytänyt anteeksi huonouttaan, ja myöntänyt, että otti toimen vastaan puhtaasti rahallisista syistä.

Nykyisin hän kirjoittaa jälleen WildCats -sarjakuvaa, jonka kirjoittajana hän alun alkujaan nousi maineeseen. Jim Leen ja Brandon Choin luoman WildCatsin nykyinen inkarnaatio kulkee nimellä WILDCATS VERSION 3.0. Se on kovin erilainen supersankarisarjakuva.

Alunperin Image-kustantamon julkaisema, melko geneerinen Ryhmä-X-pastissi on vuosien saatossa muuttunut tunnistamattomaksi. Sankariryhmän alkuperäisestä kokoonpanosta jäljellä ovat enää superandroidi Jack Marlowe ja pyssysankari Grifter. Sarjakuvan kustantajakin on vaihtunut DC:n omistamaan WildStorm-alamerkkiin.

Caseyn X-Menissä oli yksi kiinnostava idea, myönnän sen. Hänen viimeisessä tarinassaan supersankari päihitti rikollisen huumekauppiaan yrityksestään käsin, ostamalla tämän ulos markkinoilta. Casey vilautti ajatusta supersankarista, joka taisteli paremman maailman puolesta rahan ja vaikutusvallan avulla. WildCats 3.0 perustuu tälle ajatukselle.

Jack Marlowe on päättänyt käyttää omistamaansa Halo-yhtiötä muuttaakseen maailmaa. Koska entisilläkin supersankareilla on pääsy kirbyteknologiaan, Halon päätuote on patteri, joka ei koskaan ehdy. Sarjan ensimmäisessä kokoelma-albumissa Brand Building Marlowe nimen mukaisesti rakensi Halon tuotemerkkiä. Toisessa kokoelmassa FULL DISCLOSURE hän lähtee laajentamaan yhtiön tuotelinjaa, ostamaan mediayrityksiä ja kehittämään bensatonta autoa.

Caseyn ajatus suuryhtiöstä uuden ajan supersankarina on kutkuttava ja orginelli. Yritykset ovat muuttumassa yhä merkittävämmäksi osaksi jokapäiväistä elämää, joten fantasia niiden potentiaalista hyvään pistää lukijan ajatukset liikkeelle.

Jälleen on siis kyse proaktiivisesta supersankarista, joka muuttaa maailmaa toimillaan sen sijaan että tyytyisi torjumaan välittömiä uhkia. Casey vie idean rohkeasti uuteen suuntaan. Yleensä varallisuuttaan aktiivisesti käyttävä hahmo on sarjakuvassa vastenmielinen: Batmankin vain näyttäytyy hyväntekeväisyyskekkereillä ja tyytyy pieksemään roistoja nyrkeillään, vaikka rahoillaan hän voisi vaikuttaa Gothamin ongelmiin varmasti paljon tehokkaammin. Myönnettäköön, Batman on toisenlainen fantasia kuin WildCats, mutta voi ihmetellä, miksei kukaan ole kehittänyt tätä ideaa aiemmin.

Vallan pelottavaa ja korruptoivaa vaikutusta ei ole unohdettu. Tarinan herkullisimmat sivuhenkilöt, kirjanpitäjät Dolby ja Garfield saavat kokea kantapään kautta mihin ovat sotkeutuneet, kun päätyvät johtoasemiin Halossa. Garfield ajautuu itsetuhoiselle tielle tajutessaan pikku hiljaa Marlowen päämäärien mittakaavan. Dolby taasen päätyy kokeilemaan ylleen supersankarin manttelia, epäonnistuen surkeasti. Muutkin sivuhenkilöt liikkuvat kiinnostavasti moraalisella harmaalla alueella. Sarjakuvan laajassa hahmokaartissa vaikuttavat hypnoosia käyttävä salainen asiamies, tämän sadistinen pomo, FBI:n supermiehet ja salaisia tietoja myyvä välittäjä. Kaikilla on jotain tekemistä - ainakin välillisesti - Halon kanssa.

Casey ei ole rohjennut keskittyä ainoastaan yritysmaailman juonitteluihin, vaan mukana on vahvasti melko perinteistä agenttitoimintaa, kun Grifter järjestelee asioitaan hakkaamalla ja ammuttamalla ihmisiä. Tarinassa annetaan kuitenkin ymmärtää, että Grifter ja hänen metodinsa ovat menneen talven lumia. Toimintaa joka tapauksessa katselee mielellään, sillä kuvituksesta vastaa mainio Dustin Nguyen. Hän on jalostanut Image-tyylistä ja manga-vaikutteista persoonallisen fuusion, joka on sarjan henkeen sopivasti stilisoidun ja realistisen tyylin synteesi: hahmot ovat ilmeikkäitä, mutta eivät niin, että tarinan uskottavuus katoaisi. Hän tekee hienoja asioita kuvakulmilla ja hiljaisilla ruuduilla. WildCats näyttää hyvältä, sliipatulta kuin sen suuryritysmiljöökin.

SUOSITUS: WildCats 3.0 on kiehtova uusi suunta supersankarisarjakuvalle. Sen keskusidea on mahtava, vaikka se jätetäänkin toistuvasti taustalle - tai kenties juuri siksi. Uuteen WildCatsiin tutustuminen kannattaa aloittaa sarjan ensimmäisestä kokoelmasta. Taso on vain noussut ja teemat kypsyneet tässä hiljattain ilmestyneessä toisessa albumissa.

Lehdet luki Otto Sinisalo.

  
Tästä laatikosta voit jättää palautetta Katuojaan.
      

  

Katuoja on epävirallinen webbisivu, jonka sisältö on arvioita ja kritiikkejä. Kaikki mainitut hahmot, nimikkeet ja tuotemerkit ovat haltijoidensa ™ ja ©. Muu sisältö kirjoittajiensa ©.