edellinen  etusivu  novellit  KK-files  seuraava

Hajuton oikeudenkäynti

Anni Ahonen


- Minä haluan hajuttoman oikeudenkäynnin. 
- Kuinka? 
- Haluan hajuttoman oikeudenkäynnin. 
- Hajuttoman oikeudenkäynnin? 

Rikollinen nro 11554 huokaisi. Perkeleen juristit. Koko päivänä hän ei ollut saanut yhtään järkevää vastausta tuosta rakkineesta. Sen lempipuuhaa tuntui olevan asiakkaiden sanojen toistelu hämmästyneellä äänen painolla ja siten heidän hermostuttamisensa. Hänellä ei kuitenkaan ollut enää varaa hermostua. Hän kiikkui kriminaaliasteikolla yhtä pykälää vajaana Valtion Vihollisena ja jos hän hermostuisi ja alkaisi riehua, hän ylittäisi tuon ratkaisevan rajan. Se tietäisi ikuista porttikieltoa yhteiskuntaan. Ei sentään. Kolmannen tason kriminaalit saivat tavata ystäviään ja sukulaisiaan ja joskus he saivat yhteiskuntapalvelusta hyvästä käytöksestä. Ei häntä silti huvittanut nousta asteikolla pykälääkään korkeammalle kuin mitä jo oli. Neljännen tason kriminaali. Rikollinen. 

- Niin, h-a-j-u-t-t-o-m-a-n oikeudenkäynnin. 
- Kyllä minä tiedän kuinka se kirjoitetaan. 
- (Hemmetti...) 
- Mitä sanoit? 
- Ei mitään. Mutisin itsekseni. Jalkojani särkee. 
- Hyvin terve ilmiö. Voisi olla, ettei niihin enää koskisikaan. Se ei olisi hauskaa, eihän? 
- Ei, se ei olisi hauskaa. 

Rikollinen nro 11554 oli asianajajansa ensitapaamisessa kuten kolmekymmentä muuta eri tasojen kriminaalia sillä hetkellä samassa rakennuksessa. Juristi kyborgit harjoittivat niille annettua ammattia väsymmättöminä ja erehtymättöminä ja vaarallisina. Viimeinen lihaa ja verta oleva ihmisjuristi joutui aseistuksestaan huolimatta ammutuksi tässä samassa rakennuksessa liki 20 vuotta sitten. Hän oli niitä viimeisiä veteraaneja, jotka uskoivat lujasti humaaniuteen oikeusavussa ja katsoivat karsaasti kyynisiksi ohjelmoituja virkaveljiään, jotka yksi toisensa jälkeen vaihdettiin kuolleiden tai eronneiden ihmisjuristien tilalle. 

- Hajuttoman oikeudenkäynnin järjestäminen on vaikeaa. Meillä pitäisi olla hyvät perustelut sille. Mitä sinulle tulee mieleen? 
- Hitto, olen allerginen niille kaasuille. Minulla on lääkärin todistus siitä. 
- Vai allerginen ... 

Rikollinen nro 11554 kuuli selvästi epäuskoisen ivan juristin äänessä. Hän ei voinut olla ihmettelemättä sitä suunnatonta työmäärää, mikä oli vaadittu näiden kyborgien äänigeneraattorien ohjelmointiin. Ja pelkästään kriminaalien ärsyttämiseksi. Siitä hän oli varma. Muuta tarkoitusta sillä ei voinut olla. Juristikyborgien perimmäinen tehtävä oli haastaa riitaa. Ne yrittivät ajaa kriminaalin hulluuden partaalle ja mielellään vielä sen yli, jotta pöytäkirjoihin olisi voitu merkitä huojentava tieto - kriminaalitaso arvioitu uudelleen. Tämä käytäntö poisti yhteiskunnasta herkästi hermostuvat pikkurikkojat ja sulki heidät iäksi rangaistuslaitoksiin. Näppärää. Todella näppärää. Mutta hän ei aikonut hermostua. 

- Minulla on siitä todistus. Voitte pyytää sen Rekisteristä. 
- Hmm. Uskotaan uskotaan. 
- (Ihme!) 
- Kuinka? 
- Poden edelleenkin jalkojani. Voisinko saada jotain särkylääkettä? 
- Kiellettyä. 
- Niinpä tietysti. 

"Kun yhteisön jäsenten lukumäärä kasvaa yli kymmenen, alkaa sen sosialistinen toiminta vaikeutua. Kun luku kohoaa kahteenkymmeneen, on edessä pakkosiirtyminen joko diktatuuriin tai demokratiaan. Kun väkimäärä ylittää yhdessä valtiossa kolmen sadan miljoonan rajan, on hallituksella käsissään liitoksistaan repeilevä happosäiliö. Hajotessaan se myrkyttää koko maan ja sen paikkailuun eivät pumpulihansikkaat riitä. Näissä oloissa ihmisoikeuksien perääminen ja perustuslain jääräpäinen vaaliminen on järjetöntä. Sitä kuitenkin yritetään epätoivoisesti ja joskus näennäisen tehokkaastikin. Keksitään uusia lakeja helpottamaan kasvavan kriminaalivirran käsittelyä. Kanavaras ja joukkomurhaaja tasapäistetään samaan kategoriaan ja miljoonakavaltaja istuu samassa sellissä näpistelijän kanssa. Lisäksi on pakko ryhtyä luokittamaan kansalaisia. Lause 'Syytön kunnes toisin todistetaan' muutetaan todenmukaisempaan muotoon." 

- Milloin näen tuomarin? 
- Riippuu sinusta itsestäsi. Kerropas oma versiosi tapahtuneesta. 
- Kuinka tarkasti? 
- Pohjia myöten. 

Rikollinen nro 11554 nojasi taaksepäin tuolissaan ja oli tipahtaa selälleen kuulusteluhuoneen lattialle. Eihän näissä ole selkänojia, ääliö! Hän vaihtoi asentoaan muina miehinä ja nojasi pöytään. Juristin selän puolelta kuului naksahdus ja hän saattoi suorastaan kuulla kyborgin aivojen kiihdyttävän toimintaansa. Joko siellä käynnistyi nauhoitus (ellei se sitten ollut ollut koko ajan päällä) tai sitten juristi oli irroittanut aseensa kotelostaan. Oliko pöytään nojaaminen uhkaava ele? Rikollinen nro 11554 ei muistanut. Hän alkoi kertoa. 

Tunti kului. Sitten toinen. Juristi istui hiljaa paikallaan ja tallensi kaiken. Rikollisen nro 11554 kurkku alkoi kuivua ja viimeiset sanat tulivat epäselvänä kähinänä. Ihme kyllä, kyborgi ei vaatinut toistamaan niitä. Se istui edelleen hiljaa paikallaan. Rikollinen nro 11554 odotti. Hän hörppäsi vettä lasistaan ja huomasi sen tyhjenneen lähes kokonaan. Pitäisikö pyytää uusi? Juristin selkä naksahti taas. Se aukaisi oven ja sisälle astui kaksi oikeudenpalvelijaa tutuissa tummissa panssareissaan. 

- Oikeidenkäynti hajuttomana huomenna klo 11 salissa 24. Tuomarina J. Watson. Kysyttävää? 
- Tuota, ei ... Ei ole. Kiitoksia... kovasti. 
- Voitte viedä hänet takaisin. 

Rikollinen nro 11554 oli hämmästynyt. Oikeastaan hän oli täysin pihalla. Ulkona kuin lumiukko tai lintulauta. Ei tämän näin pitänyt ... Mitä helvettiä oli tapahtumassa? Oikeudenpalvelijat kiikuttivat hänet selliinsä, joka oli tyhjillään. Tämän aamuiset sellikumppanit olivat luultavasti vielä juristiensa luona. Miksei hän ollut? Sikäli mikäli hän mitään tiesi oikeuslaitoksesta, hänen olisi pitänyt istua grillattavana vielä ainakin kolme tuntia. Tarina olisi pitänyt toistaa pariin kertaan uudelleen ja kysymyksiin olisi pitänyt vastata. Ja se hajuttomuus. Hän oli tempaissut tuulesta koko jutun. Keksinyt perättömän tarinan allergiasta ja tuo piuhakasa oli niellyt sen! Eikä edes tarkistuttanut olematonta todistusta. Jotain todella hämärää oli tekeillä. Rikollista nro 11554 alkoi pelottaa. 

- Avataan oikeudenkäynti valtio vastaan kriminaali Rikollinen 11554. Tuomarina J. Watson. 
- Syyttäjän puheenvuoro. 
- Arvoisa tuomari. Esillä oleva tapaus ei anna aihetta .... 

Rikollinen nro 11554 kuunteli kylmän hien vallassa syytettään. Se oli suunnilleen sellainen kuten pitikin. Hän oli kerran aiemminkin ollut seuraamassa oikeudenkäyntiä mutta katsomon puolelta. Yleisön ja syytetyn penkin välillä oli paksu panssarilasi, aivan kuten juryn ja tuomarin edessä. Itse asiassa syytetty seisoi tai istui eräänlaisessa lujatekoisessa akvaariossa seuranaan vain juristikyborgi ja kaksi oikeudenpalvelijaa. Lisävarmistuksena olivat tietenkin lukuisat ilma-aukot, joista rauhoittavat kaasut leijuivat sisäilmaan selkkauksien estämiseksi. Ne eivät ilmeisesti nyt toimineet. Hyvä. Niinhän hän oli vaatinut. Tuomarin aseita ei näkynyt mutta siellä jossain ne olivat. Ne olivat kuulemma lakisääteiset. 

"Yhä yleistyvät juristien murhat kuulustelutilanteissa ja väkivaltaiset kohtaukset oikeussaleissa johtavat lopulta siihen, että oikeustieteelliseen tutkintoon sisällytetään aseellinen koulutus. Voimaan astuu laki, joka määrää jokaisen oikeussalissa työskentelevän kantamaan vähintään suuruusluokkaa 4 olevaa asetta. Lisäksi oikeudenpalvelijat saavat erikoiskoulutuksen armeijan yksiköissä ja ovat valmiita torjumaan suurenkin jengihyökkäyksen ja varjelemaan tuomareiden henkeä. Tuomarit pitävät viimeiseen asti kiinni periaatteestaan olla kantamatta asetta omissa istunnoissaan mutta muutaman verisen murhan jälkeen he suostuvat pitämään niitä mukanaan. Tosin ne ovat piilossa pöytien alla. Ulkopuolisesta saattaa tuntua koomiselta, että istunnon aikana vähintään viisi asetta osoittaa aina aseetonta syytettyä mutta kokemus on osoittanut, ettei mihinkään voi luottaa. Murheellisin tapaus sattuu erään mafioson oikeudenkäynnissä, jossa tuomari, syytetty, kaksi oikeudenpalvelijaa ja etummaiset yleisöstä saavat surmansa syytetyn tekohampaaseen kätketyn voimakkaan kemiallisen räjähteen vuoksi." 

- Miten syytetty vastaa syytteisiin? 
Rikollinen nro 11554 nousi hermostuneena ylös. 
- Syytön, arvoisa tuomari. 
- Hyvä. Syytetty siis tunnustaa syyllisyytensä. Onko teillä mitään lisättävää ennen kuin jury aloittaa? 

Rikollinen nro 11554 oli kirkaista kauhusta. Hän seisoi suu auki paikallaan ja katsoi tuomaria. Tämä oli kuullut väärin! Hän kääntyi juristinsa puoleen. 

- Mutta minähän sanoin 'syytön'. Sanokaa se hänelle. 
- Arvoisa tuomari. Syytetyllä ei ole lisättävää. 
- Hei! Mitä sinä... Hei, odota nyt! Minä sanoin 'syytön'! 

Rikollinen nro 11554 lähestulkoon kirkui. Tuomari katsoi häntä tiukasti. 

- Neuvon rauhoittumaan. Syyllisyyden tunnustaminen ei tiputa rangaistusta 30 päivästä mihinkään. 30 päivää. Ajatelkaa nyt. Vain kuukausi. Ei mitään syytä ryhtyä osoittamaan mieltään. 

Rikollinen nro 11554 haukkoi henkeään. Hän tunsi kevyen ilmavirran poskellaan ja kuuli pienen sähkömoottorin äänen. Hänet oli huijattu kiihtymään! Hänet oli huijattu vetämään kaasulla saastutettua ilmaa keuhkoihinsa. Tämä oli juoni! He yrittivät saada hänet eliniäkseen vankilaan. Ei ikinä! Ei niin kauan kuin hänessä henki pihisi. Rikollinen nro 11554 karjaisi keuhkojensa voimalla ja kääntyi juristinsa puoleen. Hän tempaisi tämän selkämyksessä kiinni olevan aseen kouraansa ja suuntasi sen kohti tuomaria. Luodit räjähtelivät lasiseinään ja nielipuolisen hetken ajan hän oli erottavinaan kauhun tuomarin katseessa. Sitten ilmastointi ulvahti, sisään syöksyi sinertävää kaasua, joka täytti koko akvaarion. Naamareilla varustetut oikeudenpalvelijat ottivat vastaan lyhistyvän ruumiin ja irroittivat aseen sen käsistä. 

- Elossa on. 
- Huh! Juristi NK443! Olisitte voinut pitää huolen aseestanne. 
- Olen pahoillani tuomari Watson. En aavistanut kaasun vaikutusta noin voimakkaaksi. Se ei tule toistumaan. 
- Parempi niin. Lasi ei kestä pitkään räjähtäviä luoteja. No. Se siitä. Merkittäköön pöytäkirjaan päätöslauseeksi: 'Syytetyn rikollisen 11554 kriminaalitaso arvioidaan uudelleen yhtä luokitusta ylemmäksi. Luokituksen Valtion Vihollinen vaatimiin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi.' Oikeudenpalvelija, seuraava. 
- Avataan oikeudenkäynti valtio vastaan kriminaali Valtion Vihollinen 21. 

* * *

Lähetä palautetta suoraan kirjoittajalle!

   

edellinen  etusivu  novellit  KK-files  seuraava