Novellit    Kohtaus 14    Kohtaus 15    Kohtaus 16    Kohtaus 18    Kohtaus 19    Kohtaus 20

G L O R I A   M U N D I

Kertomus vanhoista virheistä

Kolmas näytös

17. Illallinen kahdelle

Torsti Naulapää


[Näemme Discessio Fiscuksen laivaston Händel 4:n kiertoradalla. Sadat alukset ovat enimmäkseen suuria, pyöreitä rahtilaivoja, mutta niitä on silti saattamassa vajaa centuria, noin 80 erilaista sota-alusta; naviksia ja liburnoja sekä yksi kärsineen näköinen navis longa, 'Adam Smith'. 'Smith' on selvästi kärsinyt vaurioita raskaista lasereista: rungon aukkojen paikkaukset erottuvat selvästi kirkkaina läikkinä tummuneessa metallissa. Selfiä kuljettava sukkula telakoituu yhteen 'Smithin' lentokansista. Self liukuu viimeisenä sukkulan ilmalukosta laivan telakointialueen painottomiin käytäviin. hän vaikuttaa edelleen olevan lievässä shokissa. Lääkintämiehet ovat jo viemässä Sissi 1:tä kohti yhtä laivan sairastuvista. STUERTTI odottaa Selfiä]

Stuertti (hymyillen): Tervetuloa, tribune Self. Olette varmaankin rasittunut, mutta Frumentarius Glaucus haluaa tavata teidät. Jos seuraatte minua, käymme tarkistuttamassa teidät sairastuvalla ja sitten näytän teille huoneenne, jossa voitte siistiytyä ja levätä hetken.

Self (hämmentyneenä): Frumentarius... kenen laiva tämä oikein on?

[Stuertti alkaa kiivetä käsitukia pitkin kohti ilmalukkoa käytävän päässä. Self lähtee hitaasti seuraamaan]

Stuertti: Discessio Fiscuksen, luonnollisesti.

Self: Fiscus... kauppiaita?

Stuertti: Frumentarius Glaucus selittänee teille kaiken ilomielin. Mutta tulkaa, tarkastetaan ettei teillä ole vammoja tai sairauksia. Sitten laskemme teille mukavan kylvyn ja myöhemmin voitte tulla nauttimaan illallista Frumentariuksen pöytään.

[Siirrymme hetken tulevaisuuteen. Self, puettuna siisteihin, muodollisiin kaapuihin astuu 'Adam Smithin' observaatiokannelle ovesta, jota Stuertti pitää auki. Selfin parta on vasta ajeltu pois. Observaatiokansi on pimeä, lukuunottamatta pöytää näköalaikkunan edessä, jota yksi kattovalo valaisee. Pöytä on katettu kahdelle. BRUTUS GLAUCUS istuu sen ääressä. Mies Discessio Fiscuksen tummansinisessä virkapuvussa on kolmikymppinen, tummahipiäinen ja suurisilmäinen. Glaucuksen kasvoilla karehtii leveä hymy. Hän nousee ylös ja kättelee Selfiä]

Glaucus (iloisesti): Tribune Self! Tervetuloa!

[Glaucus viittaa Stuertille]

Glaucus(stuertille): Voitte poistua.

[Glaucus ohjaa Selfin istumaan pöytään]

Glaucus: Ymmärrän, että matkanne oli tapahtumarikas.

Self (huokaa): Frumentarius...

Glaucus: Sanokaa Brutus. Ja auttakaa itseänne, siinä on Orffilaista naudan sisäfilettä! Kunnon lihaa alkaa olla vaikea saada näinä päivinä.

Self: Kuulkaa, minua on viety viimeiset kaksi vuotta kuin pässiä narusta, ja totta puhuen se alkaa pikku hiljaa tympiä. Alkakaa kertoa mistä nyt on kysymys. Miksi minua ei tapettu, tai jätetty mätänemään tuonne alas? Tai miten te voitte viellä istua täällä rauhassa, kapinallisjärjestelmässä? Tai-

Glaucus (viittaa Selfin hiljaiseksi): Asia kerrallaan. Kyllä, teistä on olemassa teloitusmääräys. Teidät noudettiin Imperatorin puolison määräyksestä.

Self: Diakin, mut-

Glaucus (huvittuneena): Antakaa minun puhua. Te olette gloriosi. Ette kai tosiaan luule, että kukaan varsinaisesti aikoisi teloittaa teitä? Asian annettaisiin olla ja koko sotku unohdettaisiin pian. Ja mitä tähän aurinkokuntaan tulee, niin se on jälleen Classis Impercan hallussa. Petturit kyllä löivät teidät, mutta 2. ja 3. legio ajoivat kapinalliset tiehensä ja Imperator lähetti lisäjoukkoja. Loppujen lopuksi me pieksimme kapinalliset silkalla määräylivoimalla. Legionis Imperca taistelee parhaillaan planeetalla.

Self: Te olette frumentarius... siis vakooja? Miksi Discessio Fiscuksella on vakoojia?

Glaucus: Discessiolla on meitä kokonainen armeija.

Self: Minä en tiennyt Imperiumissa olevan tiedustelupalveluja, paitsi tietysti Imperatorilla...

Glaucus (hymyillen): Viime tiedon mukaan Imperiumissa toimii kahdeksan erillistä tiedusteluorganisaatiota. Todennäköisesti niitä on vielä enemmän!

Self: Vai niin. Mitä Discessio Fiscus täällä tekee?

Glaucus (nauraen): Discessio kaikkialla, missä on kultaa! Vakavasti, me evakuoimme.

Self: Evakuoitte mitä?

Glaucus: Kultaa, rautaa, muita malmeja, elektroniikkaa, aseita, viljaa... mitä tahansa hyödyllistä.

Self: Miksi te evakuoitte, jos kerran Imperatorin joukot ovat jo voittaneet?

Glaucus: Maistakaa toki maksakastiketta.

Self: Niin tietysti. Tämä on jokin Diakin juoni. Eikö olekin? Tekin olette Diakin liittolainen!

Glaucus: Minä olen uskollinen pelkästään kullalle.

Self: Melko tyly asenne, etten sanoisi.

Glaucus (hymyillen): Ei mitenkään, vain luonnollinen. On suorastaan luonnollista ajatella omaa etuaan - ihminen käyttäytyy luonnostaan siten. Koko gloriosi-järjestelmäkin on suunniteltu vain hillitsemään ihmisten häikäilemätöntä narsismia!

Self: Ihmiset ovat jalompia, kuin luulettekaan.

Glaucus: Saanko kertoa teille tarinan?

Self: Olkaa niin hyvä.

Glaucus: Vuosi sitten olimme evakuoimassa Day Of Hopea-

Self: Discessio Lexin maailmaa? Miksi te sitä evakuoitte?

Glaucus: Aachenin takia.

Self: Niinkö vakavaa se on?

Glaucus: Totta kai. Olette tavanneet Aachenin?

Self: Kyllä.

Glacus: Viehättävä persoona, eikö vain? Joka tapauksessa, olimme siirtämässä useita kuormallisia malmeja Discessio Fiscuksen sukkulakentille, kun iskuryhmä mustatakkeja pysäytti meidät. Emme panneet vastaan. Minut vangittiin ja vietiin tapaamaan Chiliarches Lex Aachenia...
 

   
* * *

Novellit    Kohtaus 14    Kohtaus 15    Kohtaus 16    Kohtaus 18    Kohtaus 19    Kohtaus 20