Novellit    Kohtaus 14    Kohtaus 15    Kohtaus 16    Kohtaus 17    Kohtaus 19    Kohtaus 20

G L O R I A   M U N D I

Kertomus vanhoista virheistä

Kolmas näytös

19.  Seinää vasten

Torsti Naulapää


[Vanha Self kertoo]

(Vanha) Self: Sota oli jatkunut jo 20 vuotta ja minä olin ollut sotilas 3. Hetken näytti siltä, että sisäisten ristiriitojen riivaama Imperium olisi sittenkin lopulta katkaisemassa kapinan selkärangan. Sen mitä nyt kerron sain selville kun tapasin Nickin viimeistä kertaa. Minä tein paluuta kotiin sekavin tuntein ja epävarmoin odotuksin Vapaiden Maailmojen Liitto valmistautui, suo anteeksi ilmaisu, ratsastamaan kuoleman laaksoon.

[Entinen navis praetoria Ascension, nyt Vapaiden Maailmojen Liiton Händelin laivaston komentoalus 'Horizon', komentosilta. Alus on edelleen vaurioitunut ja komentosilta on epäsiisti: monet näytöt ovat pimeinä, seinäpanelit ovat auki johtoviidakon tunkeutuessa ulos ja teknikoita häärii konsolien äärellä. Nicholas Haag, Philip Theodore, OLGA STENZIC, vanha naiskenraali, ALI AVIGNI, pienikokoinen amiraali ja puoli tusinaa muuta Liiton armeijan komentajaa on kokoontunut sillalle pystytetyn kokouspöydän ääreen. He seuraavat Vox Imperatorin lähetystä, joka pyörii monitorissa seinällä. Siinä JUPITER XII puhuttelee väkijoukkoa Vengerovilla. Hän seisoo palatsin portailla candidatii-joukkojen ympäröimänä. Imperator on pukeutunut massiivisiin purppuranvärisiin kaapuihin ja raskaaseen kruununsa. Hänen äänensä värisee kohtalokkaasti]

Jupiter XII: ...Legionis Imperca on murskaamassa viimeisiä kapinallisia Händelillä! Pian Imperiumin pysäyttämätön sotakone hyökkää muihin kapinallismaailmoihin: Rachmaninoff, Volga ja Speer saavat tuta mahtimme!

[Vox Imperator näyttää kuvia hurravasta väkijoukosta. Jupiter XII:n ääni kiihtyy]

Jupiter XII: Ikuinen Imperium!

[Kansa hurraa]

Jupiter XII: Ikuinen kansa!

[Näytetään kuvaa nuoresta, kauniista naisesta, joka kyynelehtii liikuttuneena väkijoukossa]

Jupiter XII: Ikuinen Jupiter!

[Hurraus ja 'Pax Jupiter!' -huudot nousevat yhä korkeammiksi Imperatorin jatkaessa puhettaan. Theodore kääntää äänen pois monitorista]

Theodore: Hyvät naiset ja herrat, me emme ole voitolla.

Stenzic: Liiankin totta. Grunwaldin linnoitukset ovat juuri kaatuneet ja yritämme koota joukot Stenburgiin uusiin puolustusasemiin. Olemme siirtäneet maavoimien päällystön tänne. Optimistisen arvion mukaan Liiton armeijat on hajoitettu kuun loppuun mennessä.

[Joukko on hetken hiljaa]

Theodore: Olen laadittanut suunnitelman Händelin evakuoimisesta. Lippulaiva voi hinata muun laivaston Rachmaninoffille, mutta siirto alivalonnopeuksilla kestäisi yli kymmenen vuotta. Imperiumilla on hallussaan ainoa taittoportti ulos tästä systeemistä.

Avigni: En usko, että meillä on kymmentä vuotta?

Theodore: Ei. Me pakenemme jos muu ei auta. Olen aloittanut Expedititio Hiljaisuuden valmistelun. Nicholas?

Stenzic: Oljenkorsia!

Haag: Ei suinkaan. Hiljaisuus vaatii kyllä lähes kaikki Händelin laivaston navis longaa kevyemmät alukset, mutta olemme saaneet vakoojaltamme informaatiota Bachin puolustuksesta, joten voimme yrittää kiertää sen tehokkaasti. 

Avigni: Vakoojaltamme?

Haag: Meillä on agentti lähellä valtaistuinta. Joka tapauksessa, kahdeksan päivän kuluttua avautuu kahden tunnin tapahtumaikkuna, jonka aikana taittoportti on sellaisessa asemassa, että voimme käyttää kohdemaailman kuun vetovoimaa kiihdyttämään omaa laivastoamme. Kaikki on laskettu valmiiksi.

Theodore: Tämä on paras mahdollisuutemme iskeä sinne, missä Imperium on heikoimmillaan.

[Thedore katsoo monitoriin, jossa Jupiter XII agitoi äänettömänä]

Theodore: Imperium on täynnä agenttejamme. Tämä antaa heille tilaisuuden iskeä, nostaa epäröivät mielet kapinaan.

Stenzic: Kehottaisin kuitenkin käyttämään laivastoa konventionaalisiin operaatioihin...

Theodore: Imperium voi valmistaa aluksia, ja me emme. Speer ja Rachamaninoff, suurimmat teollisuusmaailmamme ovat jo nyt selkä seinää vasten. Ennen pitkää häviäisimme. Hiljaisuus käynnistetään aikataulun mukaan.

[Aikaa kuluu hetki. Theodore ja Haag kävelevät 'Horizonin' käytävillä]

Haag: Herra Theodore, haluaisin kiittää tästä tilaisuudesta -

Theodore: Älä suotta. Minä luotan sinuun.

Haag: Kiitos. En epäonnistu. Minulla on kohtalo.

Theodore: Nicholas. Minä en ole sotilas, olen poliitikko. Mutta tuollainen asenne - se on itsetuhoisa. Olen tavannut monia nuoria miehiä ja naisia, jotka uskoivat, että jokin... korkeampi voima pelastaisi heidät lopulta. Suurin osa heistä on nyt kuollut. En ole sotilas, mutta olen joutunut kahden vuosikymmenen aikana monta sotilasta, liian monta.

Haag: En... en oikein osaa selittää sitä. Mutta minä tiedän, että minua odottaa jonkinlainen, en tiedä, suuruus. Minä en kuollut iskussa Grunwaldin päämajaamme. He tappoivat kaikki muut, mutta minä säästyin. Minä uskon, että se oli merkki jostakin.

Theodore: Poikaseni, olet osoittautunut viimeisen puolen vuoden aikana yhdeksi parhaista laivaston komentajista Liitossa. Luotan kyllä siihen, että onnistut. Mutta älä tapata itseäsi turhan takia.

 

   
* * *

Novellit    Kohtaus 14    Kohtaus 15    Kohtaus 16    Kohtaus 17    Kohtaus 19    Kohtaus 20