edellinen  etusivu  novellit  KK-files  seuraava

Aistit-novellisarja:

I: NÄKÖ VALLITSEE, NÄKEMYS VÄISTYY

Kari Tanskanen


 
    
Arat Askenski kytkeytyi tietoverkkoon. Oli vapaavuoron aika, ja usein yltiöutelias Askenski-veikkonen tutkiskeli ihmiskehon jännittäviä saloja. "LATAA TIEDOSTO: NÄKÖ/SILMÄ". 
* * * 

Cameleon levitoi rannan ainoan puun - yli satavuotiaan sembramännyn - alimmalla oksalla. Se tarkkaili vehreää ympäristöä mahdollisten vainoajien varalta. Useimpien lisko-olentojen tavoin sen silmät liikkuvat toisistaan riippumatta, mikä on melkoinen etu vaaratilanteessa tai kiihkeän intensiiviselllä metsästysretkellä.  

Hiljaista. Pahaenteisen äänetöntä. Cameleonin väri alkoi vaihtua männynvärisestä punaiseksi. Sydämen lyöntitiheys kiihtyi. Cameleonin punertava vasen silmä havaitsi liikettä joen toisella rannalla. Sammakko? Kala?  

Naps. Cameleonin tumma kieli pyydysti kärpäsen. Nam.  

Mustat täplät keltaisella pohjalla -varoitusvärein varustautunut Salamander rantautui. Uintireissu oli ollut erityisen nautinnollinen. Sammakko-olentojen tapaan sen suuret värikkäät silmät olivat alati valppaina. Jospa vaikka pistelisi välipalaksi mehevän, vihreän heinäsirkan. Sen verran vatsassa kurnahtelee. Hyvä idea.  

Aurinko alkoi vähitellen painua horisonttia kohti; ilta oli hiostavan kostea. Salamander Maaselkärankainen, jona sen tunsivat Kalaliittolaiset, lepäili levollisin raajoin. Rauhanneuvottelut olivat sujuneet erinomaisesti. 7000 sammakkolajia ja yli 20000 kalalajia eivät enää olleet eturistiriidoissa. Ravinnonjako-ongelma; se jäi vielä ratkaisematta. Mutta siihen palaamme, perskeles.  

P i s c e s vaihtoi lämpöään ja väriään, kun se sukelsi syvämmälle kohti joen pohjaa. Olikin jo aterian aika: vaaleaa jokilevää. Kasvissyöjäkalana Pisces oli lajitovereidensa joukossa vähemmistönä. Ehkä siksi Pisces oli valittu pääneuvottelijaksi Sammakkounionin kanssa käydyissä rauhanneuvotteluissa. Piscesillä ei ollut luontaisia vihollisia. Tai muut kalaolennot pitivät pääneuvottelijastaan juuri Piscesin empaattisuuden takia. Vain Joku tietää.  

* * * 

Arat Askenski selaili tietueita kiireettä.  

Mykiön kuperuus muuttuu venymällä tai kokoonpuristumalla, iiris on valoa säätävä himmennin, retinan valoherkistä soluista (125 milj. sauvaa, 7 milj. tappia) signaalit kulkevat aivoille, sarveiskalvo on osittain vastuussa kuvan tarkentumisesta, keltainen pilkku sisältää eniten reseptorisoluja (tarkin näkö), pupilli on pyöreä valon määrää säätelevä aukko iiriksessä.  

Silmämunassa sisäiset lihakset liikuttavat iiristä ja mykiötä. Ulkoiset lihakset puolestaan liikuttavat silmää istukassaan silmäkuopassa. Aivojen takaraivolohko tulkitsee kuvan ja voi lisätä siihen yksityiskohtia, joita ei ole mukana retinalta tulevassa kuvassa. Aivot näkevät liikkeen, syvyyden ja värit erillisinä => kokonaiskuva.  

Hmmm... mitähän jännää täällä vielä on?  

Ihmisellä on p a l j o n kehittyneempi näkökeskus kuin alkukantaisella eläimellä, joka pystyy tekemään yksinkertaisella näkökeskuksellaan vain kolme myönteistä päätelmää esineestä. Kameleontti, kala tai sammakko voi joko syödä kohtaamansa esineen, paritella sen kanssa tai paeta sen tieltä. Vertaa haamunäkö.  

No, verrataan.  

Ihmisaivoissa on kehittyneen näkökeskuksen lisäksi ns. haamunäön mahdollistava alue nimeltään c o l l i c u l i, joka suuntaa ihmisen huomion esineeseen ennen kuin aivokuori analysoi kuvan yksityiskohtia. 

* * * 

Cameleon katsoi vasempaan ja oikeaan - samanaikaisesti. Joki kimmelsi vihertävän tyynenä uomassaan. Aurinko oli jo laskenut, ja oikealla avautuva metsä vaikutti pahaenteisen pimeältä. Eläimellinen JANO.  

Cameleon laskeutui puusta alas varovasti häntä edellä. Ei risahdustakaan. Hyvin meni. Mönkimään.  

Joki. Ranta. Toinen puoli. Salamander näki Cameleonin hipsivän vaivalloisesti rantaan.  

Nopsa rykäisy joen yli, ja olennot olivat tummanpunaiset sieraimet vastakkain.  

Tilanne oli kummallekin hämmentävähkö.  

Piscesin kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena Salamander oli saanut tehtäväkseen valvoa rannan koskemattomuutta. Rauhansopimus ei kuitenkaan sisältänyt koskemattomuuden määritelmää. Niinpä tulkintojen teko oli jätetty sopimuspykälien käytännön soveltajien päätäntävaltaan - ja lakiekspertti, sitä Salamander ei mitenkään voinut viestiä olevansa.  

Cameleon puolestaan koki jääneensä rysän päältä kiinni.  

Ei niin, että janossa olisi mitään hävettävää, vaan pikemminkin mokoman alempiarvoisen sammakko-olennon värikkäiden mulkosilmien tuijotuksen vuoksi.   

Cameleon suoristautui e r i t t ä i n h i t a a s t i. Se oli paljon kookkaampi kuin sutjakka Salamander. Visuaalisväkivaltainen välienselvittely näytti väistämättömältä.  

Pisces kellutteli joen pohjavirtauksessa violetinväristen eviensä varassa parittelun jälkeisessä euforiassa. Nykyinen kalakumppani näytti partaveitsenterävine evineen hemaisevuuden maailmanmestarilta - vaikkei sameassa pohjamudassa nähnyt milliäkään mihinkään suuntaan.  

Äkisti Pisces hätkähti. Pinnalla tapahtui jotain, minkä v a i n empaattinen kalaolento pystyi n ä k e m ä ä n aistinsoluillaan. Veltostuneet siitosvehkeet näkösuojaan, ja täyttä vauhtia pintaan.  

Salamander Maaselkärankainen vaihteli väriään kuin seonnut Siemens-liikennevalopylväs: punainen-keltainen-vihreä. Se sihisi ja polki pieniä astimiaan syvälle ruskehtavaan rantahiekkaan. Cameleonin silmät harottivat normaaliakin enemmän, kun lisko-olento seurasi Salamanderin värikästä performanssia. Vahinko vain, että illan hämäryys imi väriesityksen parhaat nyanssit hukkaan. Ei silti - Cameleonin oli myönnettävä - värejä pystyn erottamaan kohtalaisen heikosti värinäkörajoitteisuuteni takia.  

Pisces saapui pintaan mahtavan vesipärskähdyksen saattamana. Oitis se aisti tilanteen uhkaavaksi ja suunnisti rantaa kohti.  

Kohti tappelupukareita.  

Nämä eivät kiireiltään huomanneet Piscesin näyttävän tyylikästä pintautumista.  

Kun kalaolento rantautui, meininki rantahietikolla näytti enemmän - tai vieläkin enemmän - eriskummaiselta: mulkosilmäinen sammakko-olento sihisi ja vaihteli väriään kumppaninaan harhailevakatseinen kameleonttiolento, joka ei sekään näyttänyt tietävän mitä tehdä. Patti.  

Puhkaisua vaativa patti.  

Pisces arvioi nopeasti tilanteen, ravisti eviään ja viestitti kokeeksi englanniksi: "Have a break, have a Kit-Kat!"  

* * * 

Arat Askenski pohdiskeli selailemiaan tietueita.  

Syödä, paritella, paeta. Toiminnan verbejä. Ei mitään erityisempää. Useita synonyymejä käytössä.  

Tämä veikeä haamunäkö, mitähän siitä voisi saada irti?  

"KÄYNNISTÄ: HAAMUNÄKÖ".  

* * * 

Piscesin repliikki yllätti erimielisen kaksikon. Salamander lehahti Pink Panther -punaiseksi, Cameleonin silmät lakkasivat harittamasta. Vaikutti siltä, että Cameleonin silmät ylipäänsä lakkasivat tekemästä mitään. Ne vain toljottivat.  

Vaakasuoraan. Pystysuoraan. Eteenpäin. Ylöspäin. Alaspäin. Ei minnekään.  

Pisces oli tyytyväinen aiheuttamastaan efektistä. Homma pelaa yhä; ja toivon ma - jatkossakin, se hyrisi mielessään.  

Salamander käänsi h i t a a s t i pientä päätään ja kohdisti silmiensä huikeat 2 x 7 miljoonaa tappisolua - 250 miljoonaa sauvasolua ei tarvittu pimeässä tiirailuun - Piscesiin. Kyynel vierähti Salamanderin silmäkulmasta rantahiekkaan. "I meant no harm", se viestitti valjun värittömästi.  

Cameleon puolestaan oli ymmällä, suorastaan rannalla. Se aisti, että Salamander ja Pisces olivat ilminähtävästi vanhoja tuttuja. Vasen silmä katsoi Pisces-kalaolentoa ja oikea lukittui tarkkailemaan sammakko-olentoa, Salamanderia. Cameleon-lisko huomasi olevansa vähemmistössä. Se rohkaistui ja viestitti: "Talar ni svenska?"  

Pisces ymmärsi ruotsia. Cameleon huokasi syvään.  

Jotain oli nyt murrettu. Mutta Salamander ei osannut ruotsia, minkä taas Pisces oitis aisti. Kalaolento ei turhaan ollut käynyt kielikursseja, se ymmärsi useimpia ihmisten puhumia kieliä, vaikkei itse osannut puhua luonnollisesta fysiologisesta syystä.  

Pisces otti aloitteen sahalaitaisiin eviinsä.  

"Olen halukas toimimaan tulkkina, jos Salamander ja Cameleon suostuvat tasapuoliseen sovittelujärjestelyyn."  

"Lisäehtona riitapukarien on pidättäydyttävä kaikesta visuaalisesta väkivallasta neuvottelujen aikana."  

"OK", Salamander viestitti lakonisesti, "Olen äärimmäisen pahoillani koko sotkusta."  

Piscesin suureksi yllätykseksi myös Cameleon ilmoitti olevansa syvästi pahoillaan sattuneesta.  

Pisces nyökkäili tyytyväisenä. Mutta jokin mättää? Mikä?  

Seuraavaksi Cameleon ihmetteli ääneen, miten janosta ja vedenjuomisesta olikin saattanut kehittyä moinen kalabaliikki. Salamander toi esille oman näkökulmansa - ilman mulkoilua - ja totesi: "Olen toiminut rauhansopimuksen hengen mukaisesti ja..."  

"...hetkinen, mikä SOPIMUS?", keskeytti Cameleon karjaisten.  

Kognitiivinen dissonanssi. Egokolari. Cameleon ja Salamander...ei voi olla...  

...Pisces ei ollut enää lainkaan tyytyväinen.  

Epäyhtenäisyys ja erimielisyys leviää. Entropian laki.  

Harmonia - katoaa, katoaa...hajoaa...  

P i s c e s.  

Mitä helvettiä? What a hell? Vad helvete?  

Veteen! Antakaa...minä...  

...päästäkää! Ei...  

Cameleon ja Salamander viestivät pikaisesti keskenään.  

Muuta ei tarvittu.  

Aamu. Lisko- ja sammakko-olento katselivat joen rannalla upeanväristä auringonnousua.  

Harottavine silmineen ja mulkosilmäisenä. Kaunista.  

Näkö vallitsee, näkemys väistyy. 

   
* * *
Palautetta novellisarjan osasta I ?
   

edellinen  etusivu  novellit  KK-files  seuraava