[ Kalaksikukon etusivu | KK Files | Artikkelit | Arvostelut | Novellit | Raapaleet | Palaute
Kalaksikukko pujottelee tietoverkoissa
(Viimeisin lisäys 11.3.2002)

        
Kaikilla verkkolehdillä on nykyään omat linkkilistansa. Joten Kalaksikukon on ihan turha tunkea niille markkinoille. Sen sijaan päätimme lähestyä asiaa käyttäjän näkökulmasta. Tällä sivulla julkaisemme lyhykäisiä kuvauksia verkkoharhailujemme varrella mukaan tarttuneista mielenkiintoisista kotisivuista (tietysti linkkejä unohtamatta). 

Ihmettelikö muuten kukaan, miksemme käyttäneet tämän sivun nimessä sitä s-alkuista sanaa? Coppolaa lainatakseni: Charlie don't surf; eikä surffaa Kalaksikukkokaan. Pääteknikkomme saa lautailuvertauksesta pahanlaatuisen kutinan hampaisiinsa. Parempi varoa, scifinharrastajan purema ei ole koskaan leikin asia... 

 
***

Maaliskuu
2002

Suomalaisissa sf-piireissäkin tunnettu Kimmo Isokoski on vääntänyt kotisivuilleen avaruustutkimukseen liittyvää kuvitusta . Taiteilija korostaa, että kuvissa ei ole pyritty täydelliseen tieteelliseen tarkkuuteen, vaan lopputulos on täyttä scifiä. Kuvissa on kuitenkin sen verran nähty vaivaa, että esim. taivaankappaleiden suhteelliset koot on yritetty saada edes osapuilleen oikean laisiksi.

Lienenkö teknofiili, kun avaruusalusten katselu antaa minulle lämpimän optimistisen olin, vähän kuin Arthur C. Clarken novelleja lukiessa?


Marraskuu 
2001
Kun eräät miekkoset kerran ammoin vuonna 1989 pelasivat RuneQuestia tulivat he luonneeksi maailman, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Tasnar. Alkuperäisestä maailmasta ei ole enää paljoakaan jäljellä, mutta ideat ja toteutukset ovat syventyneet vuosien myötä. Nyt Tasnar on netissä pyörivä fantasiaprojekti, jonka tavoitteena on kirjoittaa novelleja ja romaaneja (tai tuottaa mitä tahansa materiaalia) maailmaa ja sen tarkempaa speksaamista varten. Tasnar on maailma, joka on sekoitus Keskimaata, Krynniä ja omaa keskiaikaamme. Sen vahvat puolet ovat maailman pyrkimys pysyä realistisena ja selittää kaikki ilmiöt luonnon laein, selvät viitaukset omaan historiaamme ja räikyvät humoristiset kliseet, jotka on tarkoituksella ylilyöty.

Lisätietoja Tasnar -projektista löytyy osoitteesta: http://tasnar.rdx.net/ (osoite tosin vaihtuu lähiaikoina seuraavanlaiseksi: http://www.tasnar.com/ )

Vinkin lähetti

Pekka "Sandworm" Wallendahl
worm@hidoi.org


Lokakuu 
2000
SF-kuunnelmista pitävä voi tuhlata aikaansa huonompaankin harrastustoimintaan, kuin Scifi Comin sivuilta löytyvän Seeing Ear Theatren tarjontaan tutustumiseen. Sivuilta löytyy klassisia scifikuunnelmia amerikkalaisen radion kulta-ajalta, sekä myös SET:n omaa tuotantoa. Eikä sekään ole missään nimessä huonolaatuista: kirjoittajakaartia on Lewis Carrollista Neil Gaimaniin ja näyttelijätkin ovat kohtuullisen nimekkäitä. Myös kirjailijoiden omista teoksistaan lukemia otteita on kiva kuunnella.

Babylon 5-faneja varmaankin kiinnostaa Seeing Ear Theatren tarjontaan kuuluva J. Michael Straczynskin kirjoittama City of Dreams-sarja. Kovasti Twilight Zone-tyyppiset tarinat eivät ehkä omaperäisyydellään loista, mutta oikein kivoja tuttavuuksia ovat nekin.

***


Lokakuu 
1999
Mikäli jostakin syystä tuntuu elämän puute yllättävän, kannattanee käydä tarkistamassa asteikkonsa vaikkapa kivi-paperi-sakset -pelin kansainvälisillä sivuilla (http://www.worldrps.com/index1.html ).

Kyseisiltä sivuistoilta löytyy todella välttämättömät strategiaoppaat sekä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin. Keskustelupalstalla käydään kiihkeää keskustelua mieltä polttavista kysymyksistä. Lisäksi löytyy johdatus pelin pohjalta kehitettyyn elämänfilosofiaan, Roshamboon. Kaiken kukkuraksi sivuilla on myös simulaattori, jossa voi hioa omat taitonsa äärimmilleen.

Pelin virallisia sääntöjä ei ole kuitenkaan tätä kirjoitettaessa ehditty laittaa esille. Eipä ihme, niitähän onkin todella vaikea sanoiksi pukea.

***

Amerikkalaisen kansalliskiihkon ystäville pakollinen pysähdyspaikka on GodBlessAmerica-sivustot ( http://www.hut.fi/u/msaarine/GodBlessAmerica/ ). Niille on kerätty parhaita nerokkuuksia eräiltä uutisryhmien taistelukentiltä. Ei suositella herkkähermoisille. Sinällään hupaisaa, että juuri nämä henkilöt hehkuttavat jenkkilän autuutta ja suuruutta. Ainakin kirjoitustyylin perusteella nämä sankarit näyttäisivät kuuluvan siihen kansanluokkaan, joka yleensä kuvataan asumassa asuntovaunuissa.

***

Mikäli haluatte todistaa omin silmin, kun pörröiselle lelueläimelle tehdään kamalia, käykää tsekkaamassa url http://www.caloccia.net/wpc/critter/ . En ole ihan varma, miksi örriäistä nuutataan, mutta varsin tylyä käsittelyä se ötökkä näyttää kestävän.

***

Heinäkuu 
1998
Huimalla Scientifiction Links - kokoelmallaan ihastuttanut Jussi Vainikainen on repäissyt taas. Aluperin tuoreimmassa Spinissä ilmestyneeseen artikkeliin hän on kerännyt verkosta löytyviä SF-kirjallisuuslinkkejä aimo läjän. Juttu löytyy myös Jussin omilta verkkosivuilta .

Mukana on niin SF-kirjallisuuteen erikoistuneita hakukoneita, kuin myös eri aihepiireihin erikoistuneita sivuja. Ja mainitaanhan siellä KalaksiKukkokin ... 
 

***

Muutaman viikon ajan olemme saaneet nauttia ainoan oikean Batmanin uusinnoista. Ilahduttavasti myös ainoa oikea Kissanainen on vilahtanut mukana toiminnassa. Niille kärsimättömille, joille tämä ei riitä, on verkossa tarjolla Julie Newmanille pyhitetty verkkosivu. Tarjolla on varsin mukavasti kuvia Newmanin eri aikakausien rooleista. 

Myös muista Kissanaisen inkarnaatioista on verkossa melko mukavasti infoa. Äkkipäätä kattavin tähän hätään vastaan tulleista lähteistä löytyy tämän linkin takaa . Mukana ovat niin TV , elokuva   kuin sarjakuvaesiintymisetkin

Sarjakuvien suhteen täytyy kyllä todeta, että nykypäivän Kissanainen on kuvattu aivan naurettavalla tavalla . Kukaan voi olla kovin tehokas murtovaras tuollaisten meijereiden kanssa... 
 

***

Tässäpä animaatiosarja, jota Suomen tv-kanavat tuskin näyttävät lähimmän sadan vuoden sisällä. Jos näyttävät, hämmästyn suuresti. Kyseinen sarja, South Park, kävelee raa'assa mielipuolisuudessa Simpsoneiden taikka Renin&Stimpyn ylitse mennentullen ja palatessa (ja ohimennessään potkaisee vielä sinne, minne sattuu eniten). Muunmuassa joulujaksossa katsojat saavat todistaa Jeesuksen ja Joulupukin Mortal Kombat - tyylistä matsia. Verkosta löytyneiltä fanisivuilta saa katsottavakseen mm. jaksojen synopsiksia ja muutakin aiheeseen kuuluvaa sälää. Ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen paikka (jos hermot kestävät). 
 

***

Kaikille vähänkin verkkopujottelua harrastaneille on varmaankin tullut vastaan vaikka minkälaista viheltäjää. Nyt näitä hihhuleita on kerätty samaan paikkaan The Useless Pages - kokoelmaan . Täältä saattaa löytää ihan mitä tahansa, ja minä myös tarkoitan *mitä tahansa*. Pienehkön kauneusvirheen todella hauskoihin sivuihin tekee ylläpidon hetkittäin nyykähtävä huumorintaju. Esimerkiksi Sonkajärven eukonkantokisojen kotisivu on päässyt mukaan hyödyttömiin sivuihin. 
 

***

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että vanne puristaa päätäsi? No, tähän kysymykseen törmäät toisaalla, mutta tämän sivun kautta voit testata, oletko mahdollisesti joskus joutunut ufojen abduktoimaksi. Empä kerro, minkä tuloksen minä sain... 
 
Kesäkuu  
1998
Taannoisen ilmaisjakelukautensa perusteella melkoisen puolivillaselta vaikuttanut SciFi-Channel yllättää verkkosivuillaan positiivisesti. 

Erikoisen makoisa tuttavuus on Science Fiction Weekly - verkkolehti . Kyseessä on ihan täysiverinen scifilehti, josta löytyy artikkeleita ja arvosteluja elokuvista, tv-sarjoista, kirjoista, tietokonepeleistä ynnä vaikka mistä muusta. 

Erityinen kiitos täytyy antaa vielä erittäin kätevälle käyttöliittymälle. Sen kautta löytää helposti haluamansa, mutta ei liian paljon. Babylon 5:ttä TV2:n tahtiin seuraavana osaan arvostaa mahdollisuutta jättää sarjan viidennen kauden uutiset näkemättä. 
 

***

No niin, nyt se on ratkennut! Lopullinen totuus roolipelaamisen ja saatananpalvonnan yhteyksistä on saatu ihmisten ilmoille! 

Lue kaikki kammottavat yksityiskohdat täältä

(vinkin antoi Tuukka Tenhunen) 
 

***

 
 
Huhtikuu 
1998
Kaikki pikku B5-fanaatikot (jollaiseksi minäkin kovaa vauhtia olen muuttumassa) suuntaavat tuulenhalkaisijansa kohti Juha Knuutilan ylläpitämiä sivuja . Juhan erikoisuutena on aivan hirvittävä röväskä B5-kuvia. Spoilaantumisen vaaraa ei ole, sillä uusia kuvia tippuu Suomen television esitysaikataulun mukaan. Mikään ei piristä harmaata päivää, kuin tuliterä Babylon 5- taustakuva tietokoneessa (miten niin "nörtti"?). 

***

Erityisesti vähän vanhemmista sarjakuvista ja pulp-jännäreistä pitäville ovat Tomi Väisälän sivut yksi piiru nirvanasta maanpiiriin päin. Tässä ei todellakaan olla tavallisen taatelintallaajan kyydissä, vaan todellisen alan asiantuntijan! 

***

Helmikuu 
1998
TV- SF:stä kiinnostuneille erittäin kätevä tuttavuus on Timo Männikön ylläpitämä "SF-sarjat Suomen TV-kanavilla " - sivu (http://www.mit.jyu.fi/~mannikko/sftv/). Nimensä mukaan samaan paikkaan on kerätty ohjelmatiedot suomalaisilla TV-kanavilla esitettävistä SF-sarjoista. 

Todisteena hämmästyttävästä sivistyneisyydestä Timo on jättänyt Babylon 5:n kohdalta pois (joskus liiankin paljastavat) ohjelmatiedot. Eli tässä taitaa olla Suomen turvallisin  esitystietojen tarkistuspaikka uusille B5 - faneille. 

***

Jokaisella www-pujottelijalla on plakkarissaan laumoittain kiinnostavia sivuja, jotka päivittyvät säännöllisen epäsäännöllisesti. Aina ei huvittaisi turhan takia käydä tarkistamassa. Yhden ratkaisun tarjoaa URL-minder (http://www.netmind.com/URL-minder/URL-minder.html). Tähän ilmaispalveluun voi rekisteröidä www- sivuja, jotka hakurobotti sitten käy tarkistamassa. Jos tarkistettava sivu on muuttunut, palvelun tilaaja saa siitä ilmoituksen sähköpostin kautta. 

***

Tammikuu 
1998
TV kakkosen esittämän Babylon 5:n ehtiessä soveliaaseen vaiheeseen, muuttivat Suomen parhaat aiheeseen liittyvät sivut nimeään. Heikki 'Leopold' Herrasen B5-kotisivu tunnetaan nykyään Varjojen Paratiisina (miksi se alunperin suunniteltiinkin). Luonnollisesti mukana ovat vanhat tutut FAQ - palsta   ja jaksolista . Kaikkien sarjasta kiinnostuneiden kannattaa käydä tsekkaamassa tämä aloittelijoillekin turvallinen paikka. 

***

Joensuun scifiharrastajat ovat rekisteröimässä yhdistystään. Lisää tietoa Shadows ry nimiseksi suunnitellusta yhdistyksestä ja Probe-lehdestä löytyy tyylikkäiltä sivuilta osoitteesta http://www.bytech.fi/shadows . Komeudestaan huolimatta nämä sivut latautuvat nopeasti modeemin omistajien iloksi. 

***

 
Vuoden 1997 
linkit
Leffaharrastajia kiinnostaa varmaankin elokuvalehti Freax (www.freax.com ). Freaxista löytyy erinomaisen värikkäässä muodossa arvosteluja tuoreimmista elokuvista kuin myös artikkeleja teatteri- ja videolevityksessä olevista rainoista. Täyden palvelun paketissa on mukana myös kaikkien Suomen Finnkinon teattereiden esitysajat . Erityiskiitoksen ansaitsevat joka tiistai päivitettävät seuraavan viikon näytökset . Vaikka ulkoasu nojaakin vahvasti graafiseen näyttävyyteen, myös Lynx näyttää sivut aika mukavasti. Paljot kuvat saattavat tosin aiheuttaa ongelmia hitaammilla yhteyksillä operoiville, mutta saahan ne hätätilassa pois päältä. 

***

Hirveä määrä tietoa tarjolla scifin/kauhun/fantasian kirjallisuuspuolesta on Locus-lehden www-sivuilla (http://www.sff.net/locus/0start.html). Erityisesti ihastusta aiheuttivat monipuoliset kirjallisuusindeksit. Tilavaatimusten vuoksi vuodet 1984 - 96 ja 1997 ovat erillisissä tiedostoissaan. Sivujen ulkonäkö saattaa äkkinäisestä vaikuttaa karulta, mutta perinpohjainen sisältö enemmän kuin tasoittaa puutteen. Lisäksi merkkipohjaiset selaimet eivät nikottele pätkääkään, mikä kunniaksi Locukselle laskettakoon. 

***

Suomenniemeltä saa hakemalla hakea täydellisempää scifiaiheisten linkkien listaa kuin Jussi Vainikaisen ylläpitämä Scientifiction Links (http://www.jyu.fi/~jtv/scientifiction.html). Aikaisemmin Kalaksikukossa keikkuneet linkit olivat häpeämätön kopio (tosin luvan kanssa) juuri näistä sivuista. Mutta sitten päätimme jättää homman sille joka sen parhaiten osaa. 

* * *

 

Lähetä meille vinkkejä omista suosikkisivuistasi. 
Me käväisemme katsastamassa paikat ja jaamme vaikutelmamme
kaiken kansan kanssa.

   

[ Etusivu | KK Files ]