[etusivuKK-filesartikkelit  | novellitraapaleet  ]

Vinkkejä uusille kirjoittajille

Marko Ikäheimo


Mikäli joku nyt ei sattunut tietämään, Kalaksikukko on SF-fanien tekemä lehti SF-faneille. Siksipä se ei voi selvitä hengissä ilman kentältä tulevaa tukea. Ihan kivasti sitä on tullutkin, mutta lisä ei ole koskaan pahitteeksi.

Kalaksikukon toimituksessa työskentelyni aikana muutama kentältä tullut kysymys on toistunut toistumistaan. Tässä jutussa on tarkoitus (uuden materiaalin ruinaamisen ohella) antaa vastauksia näihin uteluihin. Lisäksi tarjoan muutaman kokemuksesta kumpuavan vinkin uusille kirjoittajille.

Ken on se Valittu?

Kalaksikukko ei sorra uusia kirjoittajia, päin vastoin. Eräs olemassaolomme tarkoituksista on tarjota uusille kyvyille väline hioa taitojaan. Kirjoittajana kehitytään vain harjoituksen kautta. Myös lukijoiden rakentava kritiikki on korvaamatonta tässä suhteessa. Verkkolehden muoto antaakin oivan mahdollisuuden: palautteen voi lähettää suoraan kirjoittajalle jokaisen jutun perässä olevasta palautelaatikosta.

Ainoa rajoitus tarjotuille jutuille on, että aivan mielisairaita tarinoita emme julkaise. Tosin meidän julkaisukynnykseemme kompastuakseen niiden täytyy olla todella iljettäviä, kuten pari raiskausfantasiaa, jotka minun oli "kunnia" vastaanottaa jokunen aika sitten.

Mitä kautta?

Nykyään sähköpostin valtakautena juttujen lähettäminen onnistuu vaivattomasti liitetiedostojen kautta. Microsoftin Wordin käyttäjien kannatta yleisen virusturvallisuuden nimissä käyttää rich text -formaattia (.rtf-pääte tiedostoissa). Eikä se pahitteeksi ole muillekaan.

Jos liitetiedostot eivät onnistu, jutun voi laittaa myös itse sähköpostiviestissä tulemaan. Mikäli haluat käyttää tavallisimpia tehostekeinoja, ne voit laittaa valmiiksi tekstiin määrittelemällä ne html-tagien sisään seuraavaan tapaan:

<i>kursiivi</i>
<u>alleviivaus</u>
<b>lihavoitu</b>

Artikkelien ja arvostelujen www-linkit voi puolestaan laittaa sulkeisiin itse tekstiin.

Muutama vinkki kirjoitustyöhön

1. Valitse aihe

Aiheen valinta on Kalaksikukossa varsin vapaata, kunhan se edes jotenkuten liittyy SF-aiheisiin. Jos juttu on tarpeeksi hyvä, joku rako löytyy varmasti. Lehteä vilkuilemalla saa hyviä hyviä vinkkejä mahdollisista aihealueista.

Arvostelut ovat aina turvallinen valinta, mutta niissäkään ei kannata pitäytyä perinteisessä "minä pidin tästä kirjasta/elokuvasta/mistälie". Mielipiteet pitää pystyä perustelemaan. Artikkelit vaativat jo hieman aiheeseen pitäytymistä, mutta niiden kirjoittaminen voi olla myös hyvin palkitsevaa (toteaa nimimerki "pari tehtynä").

Fiktion puolella aiheen valinta on erikoisen tärkeää. Esimerkiksi roolipelisessioiden perusteella voi syntyä ihan hyväkin novelli, mutta suoraan paperille lätkäistyinä lopputulos on yleensä aika puuduttavaa luettavaa. Pahimmassa tapauksessa lukija voi nähdä noppien heittokohdat.

2. Kirjoita

Jutun tyylilajista ja tekniikasta vinkkejä en tarjoa, siihen ei asiantuntemukseni riitä. Mutta kehottaisin kuitenkin erikoisesti tarkistamaan kirjoituksen kieliopillisen ulkoasun. Tokihan kaikki tekevät virheitä, mutta jatkuvat yhdyssana- ja pilkkuvirheet eivät anna hyvää kuvaa kirjoittajasta.

Kirjoituksen pituuden miettimiseen kannattaa myös uhrata rahtunen aikaa. Pitkiäkään kirjoituksia emme viero, mutta kovin mahdottoman yhtenäisen jöötin lukeminen tietokoneen näytöltä on aika puuduttavaa hommaa. Korjaus tilanteeseen on jutun jakaminen sopiviin kappaleisiin, jotka voi linkittää erikseen lehteen. Luettavuus paranee kummasti.

3. Tarkista kirjoituksesi

Omien jorinoiden läpikäynti saattaa hyvinkin olla yksi tylsimmistä mahdollisista hommista, mutta samalla se on välttämätön paha kirjoitusprosessissa. Tässä vaiheessa on hyvä tilaisuus hioa tyyliä ja karsia virheitä.

4. Tarkista toiseen kertaan

Ainahan niitä virheitä läpi pääsee, vaikka miten tarkka yrittäisi olla.

5. Lähetä

Siinäpä se! Sitten ei muuta kuin tarjoamaan hengentuotostasi meille. Sähköpostiosoite kalaksikukko@hotmail.com on oikea suunta sähköpostin omistajille. Hätäpaikassa voit kokeilla myös tekstinsiirtosivua, lisäohjeita löytyy itse sivulta.

* * *

[etusivuKK-filesartikkelit  | novellitraapaleet  ]